A gyűlölet nem válogat

Nagy András 2019. április 22. 20:14 2019. ápr. 22. 20:14

A gyűlölet nem válogat. Mutatja ezt a húsvét vasárnapi Srí Lanka-i robbantássorozat, amelyben már több mint kétszázan, köztük a leggazdagabb dán üzletember három kislánya vesztették életüket.

Magyarország továbbra is elkötelezett partner marad a terrorizmus és a vallási szélsőségesség elleni globális küzdelemben - írta Orbán Viktor a Srí Lanka-i kormányfőnek a robbantásos merényletek miatt. Sok kétségünk nincsen afelől, hogy a mai, egyébként minden betűjében korrekt miniszterelnöki megnyilatkozás után a Fidesz ugyanolyan fordulatszámon fogja továbbra is működtetni a gyűlöletre építő propagandagépezetét, ahogy a húsvéti ünnepek előtt. Még azt sem tartjuk kizártnak (volt már hasonlóra példa), hogy konkrétan is rá fog mozdulni a merényletekre politikailag.

Egy azonban biztos: itt az ideje észrevenni, hogy a Fidesz által is folytatott, szélsőségesen nacionalista és populista gyűlöletpolitika tombolása az, ami a Srí Lanka-i típusú, vallási vérengzésekhez vezet a világban. Tudja ezt jól a józanul gondolkozó emberek többsége, talán Orbán Viktor is, nem is neki akarunk üzenni ezzel az írással.

Hanem azoknak, akik eddig esetleg nem vették észre, hogy a gyűlöletet nem érdeklik sem a határok, sem a határkerítések, nem érdekli sem a hatalom, sem a milliárdok, és ha engedjük neki, hogy továbbra is úgy terjedjen a világban, mint manapság, akkor sajnos messze nem a dán családapa, és több ezer sorstársa lesznek az utolsók, akik a gyűlölet miatt elvesztett közvetlen rokonaikat, szeretteiket gyászolják a világban, legyenek mélyszegények, vagy dúsgazdagok.

Ha már a tehetősségénél tartunk, essen szó a lehetőségekről is. Szép a Haladás fiatal kapusának gesztusa, amivel egyhavi jövedelmét ajánlotta fel a Srí Lanka-i terrortámadás áldozatai családjának. De egy havi futballistafizetésnél biztosan többet jelentene az áldozatok hozzátartozóinak is, ha a jövőben több ismert ember állna ki, és emelne szót az egyetemes testvériség és béke mellett.

Ahogy Ferenc pápa, vagy épp Beer Miklós leköszönő váci püspök is teszi, aki a minap például történelmi jelentőségű tettnek nevezte, hogy katolikus egyház feje elment Abu Dhabiba, majd Marokkóba, és közös nyilatkozatot írt alá a muszlim vezetőkkel, ami arról szólt, hogy egy teremtő Istenünk van, és mindannyian testvérek vagyunk.

Kezdhetnék például a közismert emberek a cseh parlament legfiatalabb tagjának rasszista indíttatású megverése miatti felszólalással. Az ellenzéki liberális-konzervatív politikust pusztán a bőrszíne juttatta a kórházba, éppen azon a húsvét vasárnapon, amelyen sok ezer kilométerrel keletre több mint 200 embert a hullaházba, közel 500 embert pedig szintén kórházba kellett szállítani.