A Gyurcsány-kormány rehabilitációja

Gréczy Zsolt 2019. január 12. 12:01 2019. jan. 12. 12:01

Kérdezik tőlem, mit szólok, hogy a Jobbik ma már nem látja olyan feketén a Gyurcsány-időszakot. Meg hogy egy színpadon a DK és a Jobbik. Egy volt újságíró kollégám is felhív, és közli, hogy ma már egészen másképp látja Gyurcsány erőfeszítéseit. Én csak azt nem értem, hogy a különbséget eddig hogyan nem lehetett látni?

Lehet, hogy az is meglepő, sőt döbbenetes fordulat hogy a Jobbik véleménye megváltozni látszik "arról a 8 évről", de egy baloldali, vagy liberális szavazónak sem könnyű elmagyarázni, hogy azzal a Jobbikkal állunk egy színpadon, és velük is törekszünk a lehető legszélesebb ellenzéki együttműködésre az őszi önkormányzati választáson, amelyik pár éve listázni akarta a zsidókat, cigányozott, és uniós zászlót égetett. Pedig a Jobbik vezetői milyen sokat tudnának beszélni arról, hogy mi és miért történt úgy 2006 őszén... Hogyan is alakult a tévészékház ostromának szervezése, vagy az október 23-ai tömeg összeeresztése a Corvin mozi és az Astoria felől... Az a korántsem "spontán felháborodás..." Talán egyszer ezekre a súlyos titkokra is fény derül...

A helyzet pedig nem az, hogy Orbánénál még Gyurcsány időszaka is demokratikusabb volt. Orbán diktatúrát épít rohamléptekkel, Gyurcsány Ferenc pedig demokratikus közállapotok között kormányzott.

Nem Gyurcsány apja, felesége, lánya, veje, fogorvosa, gázszerelője, szurkolótársa nyert milliárdokat, sokszor bűncselekmények során, hanem Orbán rokonai és haverjai. Nem Gyurcsány ültetett pártkatonát az ügyészség, a bíróság, a jegybank, a számvevőszék élére, nem ő szállta meg a médiakuratóriumot és az alkotmánybíróságot. Nem ő vásárolta fel a lopott pénzből a média nagy részét. Nem üldözött egyetemet, tudományos akadémiát, civil társadalmat, nem korlátozta az ellenzéki jogokat, nem kreáltatott koncepciós pereket, nem ő indított tízmilliárdokért gyűlöletkampányt.  Ezek mind Orbán bűnei.

És mivel ezeket a bűnöket Gyurcsány sosem követte el, ezért nem helytálló az a megközelítés, hogy "még ő is jobb volt, mint Orbán."

Gyurcsány demokrata volt és az is maradt, Orbán pedig köztörvényes tolvaj, aki rettenetes károkat okozva rombolta le a demokráciát.

A Gyurcsány-kormány, és általában annak a nyolc évnek a rehabilitációja elkerülhetetlen. Ez nem lehet a DK ügye, nem lehet a DK és az MSZP közti viszony ügye, pedig a szocialistáknak is lenne mit megvédeni, ha már ők kormányozták az országot. Ez az egész új, Orbán utáni rendszerváltás ügye. 

Persze, nincs hibátlan kormány, - ha csak Orbáné nem az... elvakult hívei szerint...

De azt azért lássuk, hogy 2002 és 2010 között kórház és autópálya épült, nem stadion. Nem költöttek 70 milliárdot - négy kórház árát - önfényezésre és rágalmazásokra. Nem voltak egyperces hazug "közhíradók." A világválság kitörése előtt 4 százalékos volt a gazdasági növekedés. Olcsóbb volt az élelmiszer, a benzin, erősebb volt a forint, kisebb volt az államadósság, többet ért a nyugdíj, nem volt ilyen mértékű kivándorlás. 

Egy dolog pedig végképp nem vitatható el Gyurcsány Ferenctől. Másfél év alatt, 15 százalékos hátrányt ledolgozva győzte le Orbánt, ezzel a szocialista-szabaddemokrata kabinet volt az első, amely folytathatta a kormányzást - és ehhez a választójogi rendszert sem kellett átírni. Gyurcsány legyőzte Orbánt. Azóta se senki, pedig akadt bőven jelentkező...

Ám ha most csak a demokrácia állapotát értékeljük akkor nyugodtan kimondható: Magyarország 2010-ig volt szabad, demokratikus Köztársaság. És lehet, hogy ez a Gyurcsány-fóbiásoknak nem tetszik, lehet, hogy más, a demokratikus oldalon álló pártokat is zavar, de ettől még tény marad. 

Ezért próbálja a Fidesz sajtója összetolni Gyurcsányt és a Jobbikot, mert félnek attól, hogy ha mindenki mindenkivel szót tud érteni, aki nem a Fidesz, annak nekik bukás lesz a vége. Márpedig nagyobb nemzeti érdek nincs ma annál, mint hogy Orbán megbukjon.

Ezért is mondjuk mi azt, hogy az ideológiai különbségeket akkor kell újra elővenni, ha Magyarország újra jogállam lesz. Ha valami ma összeköti ezeket a pártokat, az a nemzetért való aggódás, ha úgy teszik, a hazafiasság, a közös felelősség: Orbánnak és bűnös rendszerének, annak kiszolgálóival együtt menni kell. Nem a DK-nak, nem a Jobbiknak, nem az MSZP-nek kell győzni, egyedül nem is menne. Nekünk együtt - közösen.

Nem szeretnünk kell egymást - nyilván mi is figyeljük a Jobbik minden rezdülését, nem felejtettünk el semmit a múltból. De amikor az összes pártzászló - a Jobbiké mellett is - ott lobog a szivárványos lobogó és a romák zászlaja is, akkor van most egy történelmi feladat.