A Hableány tragédiája miatt milliárdos kártérítésért perlik a hajótársaságot

HírKlikk 2021. május 10. 20:30 2021. máj. 10. 20:30

Soha ekkora kártérítést Magyarországon még nem kértek, mint amennyit a Hableány katasztrófáját túlélő hét koreai és a 26 elhunyt koreai családja követel. A keresetet a napokban nyújtották be a Fővárosi Törvényszékhez.

2019. május 29-én este 21 óra 5 perckor a Viking Sigyn szállodahajó összeütközött a Hableány városnéző turistahajóval a Margit híd budai hídfőjének közelében – írja a ripost.hu.

A Viking Sigyn kapitányát, Jurij C.-t többször őrizetbe vették, majd elengedték, végül bűnügyi felügyeletbe helyezték. Az ügyészség tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása miatt emelt vádat ellene. 

A Hableány tulajdonosa, a Panoráma Deck adott a baleset után gyorssegélyt a saját alkalmazottai családjának. A kapitány, Lombos László lánya, Orsolya 35 millió forintos igényt nyújtott be az édesapja munkáltatójának és Pethő János családja is hasonló nagyságrendű összeget kért a cégtől.

A Viking Cruises és a hajót biztosító cég azonban ez idáig egyetlen fillért sem utalt senkinek. A dél-koreai túlélők és az áldozatok rokonai közös kárigényt nyújtottak be egy magyarországi ügyvédi irodán keresztül: összesen 4 milliárd 300 millió forintot követelnek, mégpedig mindkét hajó üzemeltetőjétől, egyetemlegesen.

„Ha ezt az összeget megítélik, lehúzhatjuk a rolót” – mondta dr. Sógor Zsolt, a Panoráma Deck jogi képviselője. „Nekünk magunknak is 6-700 millió forintos kárunk van, és ennek csak egy része az az összeg, amennyit maga a Hableány ért. 2019-ben, a baleset után gyakorlatilag semmilyen forgalmunk nem volt, hasonlóan a többi fővárosi turistahajóhoz. A pandémia pedig tovább rontott a helyzeten. Az alkalmazottaink jelentős részétől, 60-70 embertől el kellett búcsúznunk az elmúlt időszakban.”