A harmadik jobbágyság Magyarországon

Lovász Péter 2019. július 20. 19:23 2019. júl. 20. 19:23

Szarvas kellemes, álmos, vagy élénk, virágzó kisváros Békés megyében, kinek hogy‘ tetszik. Oldalunkon a település most új szerepben mutatkozik be, s e híradás nem lesz éppen kellemes. Kivételesen idézetekkel dolgozunk. Elvenni elveszünk, de hozzájuk nem teszünk semmit, hacsak néhány magyarázó szót nem. Íme a harmadik jobbágyság Magyarországon.

Ez a cikk eredetileg az Abcúgon jelent meg, Fődi Kitti írta. Most a 444 oldalairól idézünk részleteket:

Csak Szarvason hozzávetőlegesen 150 embert tarthatnak családok modernkori rabszolgasorban, csicskaként. A csicskák ingyen dolgoznak családoknak, akik elszedik az egyéb jövedelmüket, például munkanélküli segélyüket vagy nyugdíjukat, sokszor fűtetlen fészerekben, víz nélküli szobákban adnak nekik szállást, szinte éheztetik őket. Szarvason a munkacélú kihasználás nem a mélyben bújik meg vagy szóbeszéd formájában él, a városban mindenki kapásból tudja, hogy kik a csicskák, meg is nevezik őket, és azt is, hogy melyik családhoz tartoznak. A városban nincs hajléktalan, mert aki valaha az volt, mára biztosan csicska lett belőle... A csicskatartók olyan kiterjedt hálózattal bírnak, ami több száz kilométerre lévő nagyvárosokban levő hajléktalanszállókig nyúlik, ahol a futtatóik szedik össze a mindenüket elvesztett, főként idős hajléktalan férfiakat. Hiába van benne a Büntető Törvénykönyvben 2013 óta, hogy a munkacélú kihasználás bűncselekménynek, emberkereskedelemnek számít, mégsem tudják könnyűszerrel kimenteni ezeket az embereket a sorsukból, akik inkább élnek ezeknél a kizsákmányoló családoknál, minthogy visszamenjenek az utcára vagy a hajléktalanszállóra.

Az Ótemplomi Szeretetszolgálat ...már 20 éve foglalkozik a „munkacélú kihasználással“ ..., Szarvason nincs olyan csicska, akivel a szervezet vezetője ne találkozott volna vagy nem fog találkozni... A csicskákat nem az udvaron láncra verve kell elképzelni, szabadon mozoghatnak a városban, de a család mindig szemmel tartja őket, ellenőrzik, hogy mikor, hol vannak. Ha pedig megpróbálnának elmenni, akkor a föld alól is előkerítik őket, utána pedig büntetésként meg is verik a őket, hogy többet ne próbálkozzanak meg a szökéssel. Egy családnak – általában attól függően, hogy mekkora a tanyájuk, mennyi állatuk van – több, akár 5-6 csicskája is lehet...

A családok olyan kapcsolati hálóval rendelkeznek, hogy amit a hajléktalanellátással foglalkozó call centerek kiépítették, kutya füle ehhez képest. Felhajtókat küldenek nagy városok hajléktalan szállóira, de képesek a saját emberüket is beküldeni a hajléktalanellátásba, aki aztán kihoz 2-3 embert...

...2009-ben már volt botrány a szarvasi csicskáztatással kapcsolatban, amikor a Népszabadság leleplező cikket írt láncon tartott csicskákról. Akkor a lakossági bejelentések és a polgármesteri hivatal adatai alapján 30 család házához vonultak ki a rendőrök rabszolgasorban tartott embereket keresve. Végül bizonyíték hiányában minden eljárás megszűnt....

...Mivel ezek az emberek nem akarnak eljönni, noha rosszul bánnak velük, kihasználják őket, ezért nincs jelenleg az a törvényi háttér, ami biztosítaná, hogy elhozhassák őket. Az erőszak pedig nem ér semmit, mert bármilyen messzire is viszik őket, vagy maguktól jönnek vissza, vagy a családok hozzák vissza őket...A Szeretetszolgálat a Család-és Gyermekjóléti Központ segítéségével 2006-ban összegyűjtött 150 nevet, és lakcímmel együtt leadta a rendőrségnek. Az ügy vége az lett, hogy majdnem őket büntették meg, amiért visszaéltek az önkormányzati adatokkal. ...Az elmúlt 20 év alatt még nem történt olyan, hogy valaki bármilyen büntetést kapott volna csicskatartásért....A rendőrség tehetetlen, mivel a csicskáztatást nagyon nehéz bizonyítani,    főleg, ha maga a csicska is tagadja, hogy kihasználnák. A rendőrség abban az esetben tud csak eljárni, ha a csicska feljelentést tesz, de még akkor sem biztos, hogy találnak bizonyítékot...

Ha Ön is úgy érzi, hogy munkacélú kihasználás áldozata, vagy a környezetében lát ilyet, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot: +36-80-20-55-20.

 

Szarvas város (Wikipédia, városi honlap)

A város polgármestere 1998 óta Babák Mihály, (Fidesz)  A képviselő-testületnek 12 tagja van, ebből a 2014-es önkormányzati választás eredményeként 8 fő Fidesz-KDNP-s jelöltként, 1-1 fő MSZP-s, illetve Jobbikos jelöltként, a fennmaradó 2 fő pedig a Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete (NACSE) nevű helyi civil szervezet jelöltjeként jutott mandátumhoz. A 8 választókerületben a Babák Mihály által támogatott 8 FIDESZ-KDNP-s jelöltből 7 nyert, egyedül a 3. számú egyéni választókerületben nyert a NACSE jelöltje.

Országgyűlési képviselő: Dankó Béla (Fidesz
2018-ban a népesség 15565 fő volt
Szarvasnak kiváló, nevezetes arborétuma van.
A városban egy egyetemi és egy főiskolai kihelyezett kar működik.
Híres és kedvelt a szarvasi gyógyfürdő is.

A Körös-holtág partján találjuk a történelmi Magyarország középpontját jelölő szélmalmot. A Szlovák Tájház és a Mini Magyarország ugyancsak a város turisztikai látványosságai.

 

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti beszéde az Országgyűlésben az európai parlamenti választások másnapján (részletek)

A tegnapi választás azt is világossá tette, hogy a magyar választók úgy látják, érdemes folytatni azt, amit elkezdtünk. Tájékoztatom a képviselőtársaimat, hogy a parlamenti választások óta eltelt egy esztendőben a magyar gazdaság eredményei tovább javultak, a magyar gazdaság egyre jobban teljesít. Az első negyedévben a magyar nemzeti össztermék 5,2 százalékkal bővült. A gazdasági növekedés tehát még a tavalyi, kifejezetten erős évhez képest sem veszített lendületéből.... Hazánk jelenleg a három legdinamikusabban fejlődő gazdaság egyike Európában. A ... foglalkoztatottak létszáma meghaladja a 4 millió 490 ezer főt. ... 2010 és 2019 között 788 ezer fővel nőtt a munkából és fizetésből élők száma. A foglalkoztatási ráta 2010 és 2019 között 54,6 százalékról 70 százalékra emelkedett, a munkanélküliek száma 316 ezerrel csökkent 2010-hez képest.

...Hasonlóképpen nőttek a bérek is: 2010-hez képest a nettó átlagkereset 73 százalékkal emelkedett, a minimálbér összege pedig az akkori 73,5 ezer forintról 149 ezer forintra, több mint duplájára emelkedett Magyarországon. Uniós összehasonlításban ez azt jelenti, hogy 2010 óta Magyarországon emelkedett a negyedik legnagyobb mértékben a minimálbér összege az Európai Unióban. Ennél is fontosabb, hogy a szegénység elleni politikában is sikereket könyvelhetünk el. Az Európai Unió friss jelentése szerint az elmúlt öt évben 1 millió 800 ezer ember jött ki a súlyos anyagi válságból, vagyis a szegénységből.

Mindezt úgy valósítottuk meg, hogy közben a magyar költségvetés stabil. Magyarország immáron hét éve teljesíti a költségvetési hiánycélokra vonatkozó, úgynevezett maastrichti stabilitási kritériumokat. Az adósságunk 2018-ra ...  71 százalék alá csökkent.

Forrás: Hírklikk