A határozott vélemény gyakran óriási tévedés

Sas István 2021. május 17. 14:18 2021. máj. 17. 14:18

Nagyon sok embernek anélkül van mindenről igen határozott véleménye, hogy elmerülne a részletekben. Elég csak a Facebook bejegyzéseket és a kommenteket olvasni. Így viszonyulnak a politikához is, pedig a részletek megismerése sokszor mindent megváltoztat.

Kedvenc példám annak bemutatására, hogy a részletek ismerete nélkül mindent félre lehet érteni, Dávid és Góliát története. Gyakran idézik a küzdelmüket annak demonstrálására, hogy kellő kitartással és elszántsággal a teljesen esélytelen kis ember is győzhet. Nos, ha feltételezzük, hogy ez a történet nem csak legenda, hanem volt valami történelmi alapja és belegondolunk a lehetséges részletekbe, rá kell jönnünk, hogy pont fordítva! Góliátnak nem volt semmi esélye, ő volt a kiszolgáltatott. Lehet úgy is fogalmazni, hogy Dávid „sportszerütlen" győzelmet aratott. Miért is? Valóban léteznek óriások, ez egy súlyos betegség, amit az okoz, hogy a növekedési hormon termelése nem áll le a kamaszkor után. Aki ebben szenved, annak általában rossz a mozgáskoordinációja és a látása is sérült.

Góliát tehát hiába hatalmas és nagyon erős, csak közelharcban lett volna esélyes, ám erről szó sem volt. Dávid egyszerűen távolról lelőtte a parittyával. Azzal az ókorban fontos fegyverrel, amivel viszonylag nagy távolságból pontosan el lehetett találni az ellenfelet egy kővel. Majdnem olyan hatékony volt, mint ma egy pisztoly.

Egy másik példa, hogy az internetet a macskák „sértegetése" is ellepi, ezek az „önző dögök" állítólag kihasználják az embert. Persze egészen másképpen viselkednek, mint a kutyák (ezt jól tudom, nekem kutyám és macskám is van), de ezeknek a kommenteknek az írói belegondoltak-e valaha abba, hogy valószínűleg egyetlen állat sem mentette meg annyi ember életét, mint a macska. Hogyan? Úgy, hogy eredeti feladatuk a rágcsáló írtás volt, amivel rengetek járványt és éhínséget előztek meg.

Lássuk akkor a politikát, először egy külföldi példával. Nálunk is gyakori téma Oroszország beavatkozása az Ukrajnában zajló harcokba és a Krim-félsziget nemzetközi jogot sértő elfoglalása. Ha belegondolunk a körülményekbe és az előzményekbe, semmi olyat nem látunk, ami változtatna Moszkva elítélésén – igen, beavatkoznak és megsértik a nemzetközi jogot. Viszont kiderül, hogy Ukrajna sem ártatlan, megvan a saját felelőssége a helyzet elfajulásában. Az erősen nacionalista ukrán politika, a kisebbségek, főleg a nagy létszámú orosz kisebbség letámadása megalapozta a keleti, nagyrészt orosz lakosságú területeken a lázadást, és azt, hogy az ottani emberek egy része támogatja Moszkva beavatkozását. A Krim-félszigeten is a lakosság többsége orosz, ráadásul eredetileg Oroszországhoz tartozott, Hruscsov adta át 1954-ben Ukrajnának. Persze akkor ez még mind a Szovjetunió volt. És nem mentség Moszkva mostani erőszakos fellépésére.

Ami az ukrán nacionalistákról, gyakran szélsőjobbosokról szól, az minket is érint.  A kisebbségek elleni támadások fő célpontja hiába az orosz lakosság, azt megszenvedi a kárpátaljai magyarság is. Ez mintha egészen a közelmúltig, az ukrán nyelvtörvény elfogadásáig nem tűnt volna fel a magyar kormánynak.

Ami meg a hazai politikát illeti, sokan elhiszik a kormánynak azt a folyamatosan hangoztatott állítását, hogy az Európai Unió erősödése, fejlődése ártana a nemzeti érdekeknek, az uniót a nemzeti politikát folytató államok laza szövetségévé kell lefokozni. Brüsszel ugye ellenség.

Nem gondolnak bele, hogy valójában milyen következményei lennének egy erősebb uniónak, pedig valójában az szolgálná a nemzeti érdekeket.

Először is azért, mert az erősebb és következetesebb unió rá tudná kényszeríteni a jogállami normák, az európai értékek és igen, a keresztény kultúra értékeinek betartását az illiberális irányba csúszó országra. Az pedig nemzeti érdek lenne, hogy jó irányba fejlődjünk. Például egy nálunk is működő uniós ügyészség leleplezhetné a korrupció jelentős részét és visszaszoríthatná a maffiaállamnak nevezett jelenséget.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy Magyarország – a mérete miatt – nem igen rúg labdába a világpolitikában és a nemzetközi kereskedelemben. Az Európai Unió viszont egészen más kategória.

Végül, amit talán a nagyon nemzeti mélymagyaroknak is meg kellene érteniük: a szomszédos országokban élő magyar kisebbségeknek létkérdés az unió erősödése. Hogy a többi jogállami norma mellett, a kisebbségek méltányos kezelését is rá tudják kényszeríteni a tagállamokra. Trianon negatív következményeinek részleges csökkenését egyébként már most is az unió bővülésének köszönhetjük. A magyarság szétszakított részei ma már sokkal könnyebben tudnak kapcsolatot tartani egymással, mint régebben. Én még emlékszem arra a korszakra, amikor csak nagyon nehezen tudtam elutazni Erdélybe vagy a Felvidékre, sőt, az is előfordult, hogy nem engedtek be.