A Helsinki társelnöke: a történet szempontjából mindegy, hogy Németh Athina mentős vagy nem

HírKlikk 2020. június 13. 06:27 2020. jún. 13. 06:27

Egy idős nőt annak ellenére bocsátottak haza áprilisban, a kórházkiürítés idején, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházból, hogy végstádiumos, magatehetetlen beteg volt. A nőnek borzalmas szenvedéseket kellett kiállnia, mielőtt meghalt. 

A nő lánya az RTL műsorában elmondta, hogy a testvérétől kellett megkérdeznie, hogyan kell a szükséges injekciókat beadni. Mivel az édesanyja nem tudott nyelni, ezért a „torkára nyomott” fecskendőből itatták. Lánya szerint, hat napig, amíg náluk volt, az anyja „embertelenül szenvedett”, nagyon sokat jajgatott, nekik pedig „se éjjelük, se nappaluk” nem volt. Végül visszavitték a kórházba, ahol másnap meghalt.

Családja tudja, hogy így is, úgy is meghalt volna, de úgy vélik, nem kellett volna így szenvednie. Ezért a Magyar Helsinki Bizottsághoz fordultak, akik készek az ügyet a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága elé vinni, mert szerintük az állam nem teljesítette a kötelezettségeit, a beteg nem részesült megfelelő ellátásban.

A nő lánya először egy MSZP által készített videóban tűnt fel, ahol Németh Athinával közösen nyilatkoztak az esetről.

 A Helsinki társelnöke, Kádár András Kristóf az RTL híradónak azt mondta,

A történet szempontjából mindegy, hogy Németh Athina mentős, vagy nem mentős. Itt az a kérdés, hogy rendben volt-e az, hogy valakit kitettek a kórházból olyan állapotban, amilyenben Szeleczki Lilla édesanyja volt.