"A helyi médiumok felszabadítása az első lépés a sajtószabadság felé"

HírKlikk 2019. március 15. 13:17 2019. márc. 15. 13:17

A sajtószabadság felé vezető első lépéseket az önkormányzatokban, a helyi médiumok felszabadításával lehet megtenni - mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a Szabad Sajtó díj március 15-iki átadása alkalmából pénteken.

Kijelentette: ma Magyarországon nincs sajtószabadság, hiszen a társadalom felének véleményét nem közli a közmédia, inkább goebbelsi propagandát folytat közpénzen. Ezen túl, a sajtószabadság nem csak a közlés szabadságát jelenti, hanem a befogadás szabadságát: azt, hogy a magyar polgárok vajon hozzájutnak-e a megalapozott véleményformáláshoz szükséges információkhoz?

Tóth sorskérdésnek nevezte a sajtószabadságot, s Petőfi 1848. március 15-ei naplóbejegyzését idézte: „ma született a magyar szabadság, mert ma esett le a sajtórul a bilincs. Vagy van olyan együgyü, ki azt képzelje, hogy szabad sajtó nélkül lehet bármely nemzetnek szabadsága?”

Majd így folytatta: „Nos, úgy tűnik, van ilyen együgyű, nem is kevés, de mi legalább ne legyünk azok!”

Nálunk ugyanis „nem külföldi hackerek terjesztik az álhíreket, a manipulatív hazugságokat, hanem a magyar kormány teszi ezt, ráadásul az adófizetők pénzéből. A saját pénzünkből hazudnak a szemünkbe!” – mondta.

Ez a kormányzati politika pedig ellehetetleníti az értelmes párbeszédet „a mégoly fontos sorskérdésekben is. Tudatosan rombolja a kritikus médiába, a tudományba, az oktatásba vetett közbizalmat, hogy így tegyék sebezhetővé és a manipulációnak kiszolgáltatottá a társadalom jelentős részét.”

Pontosan ott tartunk, ahol 171 évvel ezelőtt: ha változást akarunk, akkor megint a sajtószabadság visszaszerzésével kell kezdenünk – állapította meg.

A politikusok feladata az, „hogy ilyen nemzeti sorskérdéseket, mint a sajtószabadság ügye, saját önös érdekeink elé helyezzünk, és képesek legyünk együttműködni” ennek érdekében.

Ezért olyan fontos az őszi önkormányzati választás – mert ahogy Szombathelyen már létrejött az ellenzéki egység és felszabadult a helyi média, úgy lehet lépésről lépésre egyre szabadabbá tenni a sajtót, ha egyre több településen alakul baloldali vezetésű önkormányzat.

Országos léptékben azt javasolta: az ellenzéki pártok a független újságíró- és médiaszervezetekkel közösen alkossanak törvénytervezetet az álhírek és a manipuláció ellen, s azt terjesszék a parlament elé.

De az egyes ember, minden magyar ember is tehet a sajtószabadság visszaszerzéséért – hívta fel a figyelmet. A sajtószabadság ugyanis az európai normák közé tartozik, s alig két hónap múlva választhatunk azok között, akik magukra kötelezőnek érzik ezeket, s azok között, akiknek „már papírjuk is van róla, hogy szisztematikusan és rendszerszinten sértik meg” az európai értékrendet.

Az Európai Unióhoz való csatlakozással a magyarok 80 százaléka kötelezte el magát az EU értékrendje mellett, s tette politikusai kötelességévé, hogy az európai normákhoz ragaszkodjanak. „Aki ezzel szemben politizál, az a népakarattal szemben politizál”, s magyar kormány most pontosan ezt teszi.

„Kötelességünk, felelősségünk, hogy ettől a kormánytól megvédjük közös akaratunkat, közös értékeinket, közös hazánkat” – mondta.

Forrás: Hírklikk