A hét grafikonja(i): könnyen cáfolhatók Orbán állításai 

NVZS 2022. október 2. 07:25 2022. okt. 2. 07:25

Kontraproduktív lehet a tények ferdítgetése az internet korában, amikor pár klikkel elérhetőek a legkülönfélébb adatok, s könnyen ellenőrizhetők az állítások. Az utóbbiakat ezúttal is szembeállítottuk a tényekkel. A kérdés: igazat mond-e a magyar kormány, élén Orbán Viktorral, amikor azt állítja, hogy az oroszoknál sokkal többet árthatnak a szankciók Európának és Magyarországnak is? Rövid és velős válaszunk: nem.

„Amikor ezeket a szankciókat a nyár elején Brüsszelben Európára erőltették, akkor a brüsszeli bürokraták nem ezt ígérték. Azt ígérték, hogy ezek a szankciók Oroszországnak fognak fájni, nem az európai embereknek. Azóta kiderült, a bevezetett szankciók Európának is óriási károkat okoznak” – fogalmazott a parlament őszi ülésszakának nyitónapján Orbán Viktor. Nem először, és gyaníthatóan nem is utoljára sütötte el ezt a jól hangzó eszmefuttatást a miniszterelnök. S nem is ő az egyedüli, aki hónapok óta azt próbálja elhitetni a magyarokkal, hogy lábon lőttük magunkat a szankciókkal. Bár a héten már volt némi visszakozz: Gulyás Gergely a kormányinfón – egy, a kijelentéseit rendre cáfoló újságíró újabb közbevetésére – egy alig hallhatóan és alig érhetően elmotyogott félmondattal mintha azt vetetette volna oda, hogy az energiahordozókra vonatkozik ez az állítás. Igaz, közben azt már hangosan és érthetően mondta, hogy a szankciók „lényegesen jobban fájnak Európának, mint Oroszországnak”.

Ez azonban nem változtat a tényen: a magyar kormány hónapok óta azt sulykolja, hogy Oroszországnak nem is fájnak a szankciók (sőt!), az Európai Uniónak és Magyarországnak pedig sokkal nagyobb károkat okoznak, mint nekik. 

De nézzük akkor az ellenőrizhető konkrétumokat. 

Gazdasági növekedés

A grafikon önmagáért beszél: az orosz gazdasági növekedés az idén az előrejelzések szerint bezuhan, 11,2 százázalékkal visszaesik a tavalyi 4,6 százalékos növekedés után. Ugyanakkor sem az uniós gazdaság, sem a magyar nem fordul zsugorodásba, az előbbi növekedési üteme az idén az előrejelzések szerint 2,7, az utóbbi 3-4 százalék lesz. (A grafikonon három százalékos GDP bővülési ütem szerepel, ez a Magyar Nemzeti Bank által a héten kiadott inflációs jelentésében a rosszabb szcenárió, ugyanis három-négy százalékosra teszi a prognózis az adatot.)

Forrás: Hírklikk-gyűjtés (EU nyári gazdasági előrejelzés, MNB Inflációs jelentés, KSH)

Az infláció dinamikája

Lássuk a következő fontos mutatót, mégpedig az infláció dinamikáját jelző számokat. Itt is az oroszok „jártak rosszabbul”, ugyanis náluk a fogyasztói árak – már ha hiszünk a prognózisoknak – az idén jóval gyorsabb ütemben fognak nőni, mint akár az egész uniós térségben, akár Magyarországon. Az oroszországi 22 százalékos inflációval szemben, az EU-ban 8,3, nálunk pedig a kettő közötti dinamika, 13,5-14,5 százalék közötti várható. (Ezúttal is az MNB Infláció jelentésének tól-ig szcenárióját vettük alapul.)

Forrás: Hírklikk-gyűjtés (EU nyári gazdasági előrejelzés, MNB Inflációs jelentés, KSH)

A külkereskedelem alakulása

Még egy érdekes adatpárt is megnéztünk, mégpedig a külkereskedelmi termékforgalom volumene alapján számított százalékos éves változást. Külön bontottuk a forgalmi adatot exportra és importra, de mindkettőben toronymagasan – pontosan „toronymélyen” – Oroszország a vesztes. Sajnos friss előrejelzést nem találtunk a várható uniós export- és importvolumen változásra, de azt be tudjuk mutatni, hogy a magyar adatok hogyan alakulhatnak. 

Ami az exportot illeti: Oroszország termékforgalmi kivitele (ebben benne vannak az energiahordozók is) hatalmasat zuhan, majdnem harmadával lesz az idén kisebb, mint 2021-ben volt. Ezzel szemben a magyar export 4,7-5,3 százalékkal bővülhet az MNB jelentése szerint.

Forrás: Hírklikk-gyűjtés (EU nyári gazdasági előrejelzés, MNB Inflációs jelentés, KSH)

Az importnál is hasonlóak az arányok, sőt, még kedvezőtlenebbek Oroszországra nézve. Az orosz import ugyanis 35 százalékkal zsugorodik, miközben a magyar 5,4-6 százalékkal bővül.

Forrás: Hírklikk-gyűjtés (EU nyári gazdasági előrejelzés, MNB Inflációs jelentés, KSH)