A Hugo Boss önellentmondásba keveredett a kínai pamut miatt

HírKlikk 2021. március 26. 19:00 2021. márc. 26. 19:00

Az utóbbi hetekben több divatcég is bojkottot hirdetett a Kína Hszincsiang tartományból származó pamutra, ezzel tiltakozva az ujgurok erőszakos elnyomása ellen.

Kína Hszincsiang tartományában elnyomják a muszlim vallású ujgur lakosokat, koncentrációs táborokba zárják és terrorizálják őket. Több forrás arról tájékoztat, hogy a táborokba zárt ujgurokat Hszincsiang pamutföldjein is dolgoztatják a kínaiak, így az innen származó pamut lényegében kényszermunka terméke.

Emiatt több cég is bojkottálja az innen származó pamutot. A svéd H&M volt az első divatcég, amely hivatalosan is aggodalmát fejezte ki az ujgur kényszermunka miatt. Ennek eredménye az lett, hogy az ország internetszolgáltatását is felügyelő kommunista állam pedig órák alatt eltüntette a H&M-et az internetről, sőt, a kínai taxirendelő appon keresztül úti célként sem lehet már megadni a H&M valamelyik boltját. Ez a sors érte el a többi céget is, amelyek csatlakoztak a bojkotthoz.

A 444 számol be arról a Hong Kong Free Press cikke alapján, hogy minden bizonnyal ezeket a szankciókat szerette volna elkerülni a Hugo Boss is azzal, hogy biztosította a vevőit, semmi gondja a Hszincsiangban termelt pamuttal.

„Továbbra is vásárolják és támogatják” a Hszincsiang tartományból származó pamutot – írta a cég a Weibo nevű kínai közösségi oldalon.

A német ruhamárka azonban ezzel a kijelentéssel önellentmondásba keveredett, ugyanis korábban már kitettek egy közleményt a cég honlapjára arról, hogy közvetlen partnereiktől még soha az életben nem vásároltak Hszincsiang tartományból származó pamutot.

Forrás: 444.hu