A humorista nem kap díjat

Föld S. Péter 2021. június 12. 07:48 2021. jún. 12. 07:48

Galla Miklós kapta volna idén a humoristák legnagyobb elismerését jelentő Karinthy-gyűrűt, ám jelen állás szerint nem fogja megkapni. A díjat minden évben Karinthy Frigyes születésnapján, június 25-én adják át, és számos díjazott után most Galla került volna sorra, ám nagyon úgy néz ki, hogy ez a díj már ugrott. A közmédia egyik vezetője levélben közölte ugyanis a humoristával, hogy közelmúltbeli tevékenysége nem egyeztethető össze a közmédia szellemiségével és értékrendjével.

Galla Miklóst ez év februárjában értesítette a díjat odaítélő grémium, hogy ő lesz az idei díjazott, ám néhány nappal ezelőtt kapott egy levelet, amelyben közölték vele, hogy mégsem kapja meg a Karinthy-gyűrűt, mert méltatlanná vált az elismerésre. „Ezúton értesítem, hogy a szakmai kuratórium döntése értelmében 2021-ben nem Ön részesül a Karinthy-gyűrű-díjban, mivel közelmúltbeli tevékenysége nem egyeztethető össze a közmédia, valamint a Karinthy-gyűrű értékrendjével, szellemiségével.” A levelet Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezetője jegyzi.

Galla nem érti, mi történhetett, hiszen néhány nappal korábban még megfelelt az MTVA értékrendjének és szellemiségének, ám mostanra a helyzet megváltozott, és már nem felel meg a bizonyára magas morális elvárásoknak. Mint mondta, egy informátor arról tájékoztatta, hogy elterjedt vele kapcsolatban egy hamis hír, miszerint csatlakozott volna Karácsony Gergely mozgalmához. (Irgum és burgum. Akkor már inkább az Adrián tetszett volna hajókázni, örömlányok társaságában a művész úrnak.)

Soha semmilyen mozgalomhoz, párthoz nem csatlakoztam, mondta erre Galla, aki joggal tartja különösnek, hogy egy héttel ezelőtt még a tevékenysége összeegyeztethető volt a közmédia értékrendjével és szellemiségével, ám mostanra már nem. Ezt a díjat ugyanis nem néhány nap alatt lehet kiérdemelni, mint ahogyan néhány nap alatt méltatlanná sem lehet válni hozzá.

Sok hát a homály ebben a nem éppen tisztességesnek látszó ügyben. Ami viszont biztató, az annyi, hogy a közmédiának – legalábbis saját állítása szerint – van értékrendje és szellemisége. Hogy mi ez az értékrend, azt nap, mint nap tapasztalják azok, akik még nem szoktak le a közmédia által előállított népbutító hírműsorok követéséről. Ezek a műsorok ugyanis a legkevésbé sem felelnek meg a tisztességes tájékoztatás követelményének. Amin nem persze nem csodálkozunk: a közmédia élén Papp Dániel személyében egy olyan illető áll, akiről bíróság állapította meg, hogy hírhamisító. 

Galla még reménykedik, hogy a június 25-i díjátadóig tisztázódik a félreértés, s a díjat odaítélő kuratórium belátja a tévedését. Nem azt, hogy a díjat odaítélő kuratórium méltatlan a valamikor rangosnak tartott díj odaítélésére, hanem, hogy ő, mármint Galla Miklós, nem csatlakozott Karácsony Gergely mozgalmához.