A járvány a rákosok számára még katasztrofálisabb

HírKlikk 2021. február 8. 21:00 2021. feb. 8. 21:00

A koronavírus-járványnak katasztrofális hatásai vannak a rákos megbetegedések elleni harcban – figyelmeztetett a német orvosi szakportál, az Aertzeblatt, az Egészségügyi Világszervezetre (WHO) hivatkozva.

Az Európában kimutatható hatásokat Hans Kluge, a WHO európai irodájának vezetője minősítette katasztrofálisnak. Megnehezedett ugyanis a rákos megbetegedések kezelésének fenntartása, de a többi, nem fertőző betegség kezelése is, és Kluge szerint válság van kialakulóban. A rákot megszüntetni nem lehet, de az általa okozott elhalálozásokat előbb-utóbb lehet – idézte szavait a Aertzeblatt.de.

Tavaly az Európai Unióban 2,7 millió embernél állapítottak meg daganatos megbetegedést, és 1,3 millió ember halt meg ilyenben, de Kluge szerint sok halálesetet meg lehetett volna akadályozni. A járvány kezdetén a WHO megállapította, hogy a rákos betegek kezelése a térség minden harmadik országában zavarokat szenvedett, vagy teljesen leállt. 

A daganatos megbetegedések a halálokok között világszerte a második helyen állnak. Az Eurostat legutóbbi adatai szerint az EU új tagállamaiban jóval többen halnak meg daganatos megbetegedések következtében, mint a régi országokban. Az újak között 2017-ben Magyarországon volt a legsúlyosabb a helyzet, ahol százezer lakosból 340 ember élete vált a rák áldozatává – mondta Kluge. A WHO európai irodájának igazgatója mindezt – és még nagyon sok más adatot – a Rák Világnapja alkalmából mondta el, amit a hétvégén tartottak. 

 
Forrás: Hírklikk