A jelek szerint az idén nem jut pénzhez Budapest és Varsó

HírKlikk 2021. december 8. 18:48 2021. dec. 8. 18:48

Nagyon úgy fest, hogy a jogállamiság ügyében zajló heves jogvita miatt Magyarország és Lengyelország az idén már nem kaphatja meg az áhított milliárdokat az unió újjáépítési alapjából – derült ki az Európai Bizottság alelnökének nyilatkozatából.

Mindezek alapján, a The Financial Times – előfizetőinek szánt cikkében – azt írja: igen valószínű, hogy az év végéig nem sikerül áthidalni a szakadékot Brüsszel, illetve Budapest és Varsó között a bíróságok függetlensége ügyében. Az EU a támogatásért cserében azt akarja elérni, hogy a két kormány orvosolja a jogállami aggályokat.

Diplomaták ugyan az utóbbi hetekben azt jelezték, hogy van előrelépés Varsóval, ugyanakkor a magyarokkal megrekedtek az egyeztetések. De Valdis Dombrovskis a lengyeleket illetően is eloszlatta a reményeket. Azt mondta, minden attól függ, hajlandó-e érdemi engedményekre a két másik fél.

Az unió azt sürgeti, hogy Magyarország számolja fel a közbeszerzéseknél mutatkozó hiányosságokat és gyengeségeket, mert azok felvetik annak a kockázatát, hogy az uniós pénzek egy részét elsikkasztják. Felmerült, hogy a szervezet végrehajtó testülete ösztönzésképpen most először alkalmazza a jogállami mechanizmust.