A Jobbik jobbközép lesz, ha megmarad, ha nem, annyi volt a kísérlet

NVZS 2022. augusztus 10. 07:00 2022. aug. 10. 07:00

„Az ellenzéknek van ráhatása, hogy milyen pártrendszerben, mennyire egyesülnek, ki száll be, A baloldali ellenzék tehát jól teszi, ha nem számol a Jobbikkal. Az ugyanis jobbközép lesz, ha megmarad, ha pedig nem, akkor annyi volt a kísérlet” – mondta a Hírklikknek Szentpéteri Nagy Richard. Az alkotmányjogász, politológus szerint a jobbközép kísérlet immár 170 éve tart Magyarországon. A balközépnek ebben a helyzetben integrálódnia kellene, amúgy is sokan vannak azon a térfélen, így több lehetséges változat is elképzelhető – tette hozzá.

A hétvégén is folytatódott a csúfos április választási vereség óta egyre mélyülő Jobbik-válság.

A legfrissebb epizódok is azt mutatják, szakad a jobbközép párt, amelynek korábbi elnöke, a választásokat derekasan végigküzdő Jakab Péter kilépett, a jelek szerint új pártot gründol, igaz nem maradt magára, mert híveinek egy része követi a politikust. A Hírklikk is megírta, hogy az elmúlt napokban tíz településen – Bőcs, Abaújszántó, Tarcal, Tiszaújváros, Borsodszirák, Vaja, Csaholc, Létavértes, Vámospércs és Gesztely – feloszlatta magát a Jobbik helyi alapszervezete. Mint ismeretes, belső feszültségek miatt Jakab június elején lemondott a Jobbik elnöki címéről. Bár a pártnak még hivatalosan tagja, de a parlamenti frakcióból már kilépett, és egy ideje saját arculatot használ a közösségi médiás megjelenéseiben, amelynek egyik része „A nép pártján!” szlogen.

Az, hogy mi történik a Jobbikon belül – kinek, minek van igaza – az egy dolog, s nem a mi tisztünk eldönteni. Arra viszont kíváncsiak voltunk, vajon hogyan hat az ellenzéki összefogásra, ha szakad a Jobbik. Szentpéteri Nagy Richardot kérdeztük.

Az ellenzéknek arra van ráhatása, hogy milyen pártrendszerben, mennyire egyesülnek, ki száll be. Ebben a helyzetben jól teszi a baloldali ellenzék, ha a Jobbikkal nem számol. A Jobbik jobbközép lesz, ha megmarad, ha pedig nem, akkor annyi volt a kísérlet” – szögezte le az alkotmányjogász, politológus. Mint kifejtette, a Jobbikkal történtek nem befolyásolhatják a többi ellenzéki – amúgy balközép – pártot, így integrálódni kellene a balközépnek, ami eleve kis pártokból áll. A szakértő amúgy is úgy látja (s erről korábban a többi között portálunknak is beszélt), hogy sokan vannak azon a térfélen. Amit szerinte tenniük kell, sok sikert kívánni a Jobbiknak.

Ami magát a Jobbikot illeti. Szentpéteri erről is többször beszélt korábban: szerinte a nagy jobbközép kísérlet Magyarországon immár 170 éve tart, igaz, most nagyon nehéz a helyzete. Ezekben az időkben ugyanis a Jobbik az elmúlt 15 év legmélyebb válságát éli, „de ha már elkezdődött a folyamat, ha már kibukott a válság, akkor végig kell csinálnia, nem szabad húzni az időt, mélyíteni a válságot, lépni kell, akár radikálisat is”. Korábban volt remény, hogy nyárra befejeződik és kitisztul a helyzet, de nem így történt – emlékeztetett. 

De mi marad? – kérdeztük a szakértőt. Szentpéteri előrebocsátotta, hogy a Jobbik egyelőre frakcióval rendelkező, támogatottság nélküli párt, „van tehát egy parlamenti frakciója egy nem létező gondolatnak”. Most az lesz a feladat, hogy utána építsék a jobbközép pártot és magát a gondolatot is. A Jobbik szervezetében most lezajlik egy szétválási folyamat. 

Ha jóslásba kellene bocsátkoznia, milyen forgatókönyveket lát? – kérdeztük. A jó változat az, hogy leválnak az elfogadhatatlan, erőszaktevő, hazudós emberek, s marad egy kicsi frakció („esetleg maradnak elegendően egy frakcióhoz”), és arra építve a következő években kialakul egy jobbközép párt. Ennél csak rosszabb változatot tart elképzelhetőnek Szentpéteri. Például azt, hogy teljesen széthullik a Jobbik, s még frakciója sem marad a Parlamentben. Mindenesetre, benne van a pakliban, hogy a párt hiteltelenné válik a veszekedésben. 

Milyen jövőt lát Jakab számára? – kérdeztük. „Túlzottan fényes politikai jövőt nem jósolok neki, legalábbis középtávon nem” – mondta. Hozzátette: „persze soha ne mond, hogy soha!”. Azt, hogy húsz év múlva mi lesz, nem lehet előre látni, „ki tudja, lehet egy nagy ötlete”.

Mindenesetre a konzervatív jobbközépnek most van esélye – szögezte le. Mint emlékeztetett: fél éve a helyzet nem így állt. De most, Jakab nélkül jobbak az esélyek – fejtegette, rámutatva, hogy szerinte „Jakab eljátszotta a történelmi szerepét”.