A jogállamiság kontúrjai mögött az igazságtalan fideszes valóság látszik

Harkai Péter 2020. október 23. 11:20 2020. okt. 23. 11:20

Az Orbán-kormány igazságügyi minisztere egy lopott anyagra hivatkozva, közösségi oldalán kérte közel százezres követőtáborát, hogy osszák meg maguk is a Momentum Mozgalom EP-képviselőjének „beismerő vallomását”. Donáth Anna jó egészséget kívánt a miniszternek.

Varga Judit azon kapta az apropót, hogy az uniós képviselő egy „kiszivárgott” és –  nem mellesleg – szövegkörnyezetéből kiragadott home-office közlendőjében arról beszélt, hogy „amíg az Európai Unió nem hoz – legalábbis vízióban – olyan dolgokat, hogy ő mit ért a jogállamiság alatt, és ez neki miért fontos, és ezért miért köti például a kifizetéseket jogállamisági kritériumokhoz, addig a Fidesz narratívája, Varga Judit narratívája, aki a jog nyelvén érvel, addig sajnos ez labdába rúg sőt, addig végülis nekik van igazuk”.

A miniszter ebből a lopott anyagból azt a következtetést vonta le, hogy „még világosabbá vált, hogy a magyar ellenzék és a velük szoros kapcsolatot ápoló álcivil szervezetek azért próbálják folyamatosan összemosni és politikai síkra terelni a jogállamisággal összefüggő kérdéseket, mert ha jogi úton vizsgáljuk azokat, akkor azonnal kiderül, hogy álhírekről van szó, és összedől az ellenzéki narratíva.”

Egy gyorsinterjúra kértük az érintettet, hogy segítsen eligazodni a beismerő vallomása okairól – amiről szerinte természetesen szó sincs.

– Bár ez lenne a normális, de szinte médiatörténetet írt – legalábbis az elmúlt tíz évet nézve: mennyire érezte hatékonynak a nyilvános vita tényét a kormány egyik miniszterével?

– A legfontosabb a vita ténye volt. A politikai agresszió jórészt az „üzengetésből” adódik. Leülni egymással, érveket ütköztetni lehet keményen is, de mindig tisztességesebb nyíltan vitázni. Hatékony is volt a vita, mivel világos lett a különbség két álláspont között: az igazságos és emberséges jogállam hívei és a Fidesz biztonságos jogállamot romboló politikája találkoztak. Talán az igazság is kiderült.

– Mennyire érezte ezt hatékonynak szakmailag?

– A számomra fontos témákban egyértelmű állítások hangzottak el. Iványi Gáborék iskolái vagy az Ambédkar által eddig óvott gyerek témája is ilyen, az európai értékek és a magyar jogállamiság is. Ezek a szakmai kérdések, nem a kampányszlogenek.

– Vállalná-e legközelebb is?

– Kész vagyok vitázni újra.

– Mi és miért akaszthatta meg az igazságügyi minisztert, hogy Ön felé fordította a saját szavait?

– Én csak örülök, ha a szavaimat a kormányban is vizsgálják. Hátha megismerik belőlük az igazságot, és talán megfogadják őket.

– Valójában miként értelmezzük az Ön szavait, amiket ő félreértelmezett?

– Magyarországon tíz éve kiüresítik és elfoglalják a jogállamiság alapvető intézményeit, hogy átalakítsák egy embertelen és veszélyes rendszerré. Ez a távoli szemlélő számára mutathatja egy jogállam kontúrjait, mert van ügyészség, ÁSZ és Kúria. Közelről viszont Polt Péter, Domokos László és Varga Zs. András igazságtalan fideszes valósága látszik.

– Deutsch képviselő baloldali áskálódással vádolja önt, a pártcsaládját, szélesebb körű politikai közösségét. Üzen-e bármit az uniós képviselőnek válaszul?

– Ne legyen irigy arra, hogy én jóban vagyok az európai pártcsaládommal, őt meg felfüggesztették és leszavazták.

– Egyik posztjában emlékeztetett arra – s helyesen –, hogy Varga Judit hozzávetőleg tíz évig kvázi kollégája volt Brüsszelben. Ön szerint mit felejtett el ebből a tíz, európai politikai mentalitást igénylő évből?

– Közelről követhette a Brexit tragédiát. A helyében nem reklámoznám az uniós csatlakozásunk ellen szavazó, jelenleg a kilépésünkért kampányoló Bayer Zsoltot.