„A Karácsony-interjú nem kirívó, a köztévében ilyenek készülnek”

Kardos Ernő 2020. január 28. 08:52 2020. jan. 28. 08:52

Még mindig nagy a felháborodás a Karácsony Gergely főpolgármesterrel készült interjú miatt. A közmédia legkeményebb bírálója, a politikai elemző Török Gábor egyenesen azt mondta, hogy a köztévé még a látszatra sem adott, harci kutyaként rontott a politikusra. A kormánypárt képviselői közül egyedül Fürjes Balázs kritizálta ezt az eljárást. Az államtitkár szerint, ha ez az interjú a választás előtt készül, akkor ma sokkal több lenne az országban az ellenzéki polgármester. Fürjes megszólása után, Kálmán László nyelvész azt nyilatkozta, hogy az államtitkár bizonyára engedélyt kért, és kapott a köztévé bírálatára. A Hírklikk megkérdezte, hogy mire alapozza az álláspontját.

– Azon kevesek közé tartozik, aki fenntartással fogadta Fürjes Balázs felháborodását, miszerint vállalhatatlan volt a köztévé interjúja Karácsony Gergely főpolgármesterrel. Mi volt a baja Fürjes kritikájával?

– Nincs baj a kritikájával, azzal még egyet is lehet érteni. Inkább azzal kapcsoltban hangoztattam a fenntartásaimat, hogy Fürjes Balázs – látva a Karácsony-interjút – spontán fogalmazta meg véleményét. Tehát minden politikai megfontolás nélkül kikívánkozott belőle, szükségesnek találta elmondani. Esetleg ez már több volt neki, mint amennyit tolerálni tud, ez volt az utolsó csepp, stb. Ebben nem hiszek.

– Tehát a véleményével egyetért, de valamilyen politikai szándékot sejt mögötte?

– Azt gondolom, hogy a Fidesz kommunikációja sokkal tudatosabb, tervezettebb, egyáltalán nem hiszem, hogy a párt bármely vezetője egy ilyet közreadhat. Azt feltételezem, hogy sokszor előre elkészített szereposztás van, tehát időben meghatározzák, megkomponálják a szereplők véleményét. Talán első hallásra ez összeesküvés-elméletnek hangzik, de minden tapasztalatom azt igazolja, hogy a kormánypártok nagyon megtervezik az ilyesmit.

– Némileg alátámasztja az ön álláspontját, hogy Fürjest nem váltotta le a kormány, nem úgy, mint a 476 kormánypárti médiumot tömörítő Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány elnökét, akit egy rossz nyilatkozat után, azonnal lemondattak. Nem lehetséges, hogy pár nap és Fürjes is repül?

– Aligha! Pont azt mondom, hogy szerintem ő erre a kritikára engedélyt kért vagy kapott. Esetleg még utasították is, hogy ezt a kritikus álláspontját hangoztassa. Különben nem merte volna, legalábbis nekem ez a feltételezésem. Egyébként volt a szövegben egy olyan mondat, hogy „nagyon sokszor méltatlanul bántják a közmédiát”. Én viszont egyáltalán nem tapasztalom, hogy bárki méltatlanul bántaná a köztévét, vagy közrádiót.

Arra utal, hogy ezzel megjegyzéssel – miközben bírálja – egyben védi a közmédiát, mondván: jó, ez egyszer tévedtek, de minden más esetben nagyon korrekt műsorokat készítenek?

– Ellenkezőleg! A Karácsony Gergellyel készített interjú egyáltalán nem lógott ki a sorból, a közmédia rendszeresen így bánik az ellenzékkel. Ezért nem értem, hogy Fürjes Balázs miért csak most háborodott fel. Illetve úgy gondolom, hogy kritikája nagyon kiszámított, tudatos megszólalás volt. Van olyan érzésem, hogy azért Fürjest szemelték ki erre a célra, mert az államtitkár népszerűbb az ellenzék körében, mint sok más fideszes politikus. Úgy látom, őt igyekeznek felépíteni leendő főpolgármester-jelöltnek, és ilyen megszólásokkal akarják a fővárosban népszerűbbé tenni.

– Ami még feltűnő volt, hogy a Karácsonnyal készített interjú Fürjes véleménye szerint nem etikátlan, vagy szakmaiatlan volt. Sőt, azzal sem volt baja, hogy megválasztása után három hónapig nem is hívták politikai műsorokba. Inkább politikai érvei voltak: ha a választás előtt készül egy ilyen interjú, akkor még több ellenzéki polgármester lenne.

– Valójában nem derült ki, hogy mit kifogásolt az interjúban, ámbár úgy gondolom, hogy ő intelligens ember, pontosan tudja, mi ezzel az interjúval a baj. Ami inkább érdekes, hogy millió hasonló ügyben eddig miért nem szólalt meg. Ezért gondolom, hogy itt kiosztott szerepről van szó, vagy legalábbis engedély kért és kapott erre a vélemény-nyilvánításra.

– Ön számított arra, hogy az interjú körül kirobbanó botránynak lesz valamiféle következménye? Esetleg a hírhamisítónak tartott vezetőt lecserélik, megbüntetik?

– Biztos voltam benne, hogy nem lesz semmiféle következménye. Úgy hallottam, hogy még meg is dicsérték a műsor készítőjét. Tehát csak az történt, ami az elmúlt években annyiszor. Nem is csoda, hiszen ez a produkció egyáltalán nem lógott ki a sorból, a köztévében általában ilyen interjúk készülnek az ellenzékkel. Vagyis: semmi különleges nem történt.