A kata ügyében vesztésre áll Parragh?

Bánó András 2020. augusztus 12. 07:07 2020. aug. 12. 07:07

Ugye emlékeznek még a Vegyépszer-re? Ez a cég anno olyan volt mint Simicska KÖZGÉP-je, sorra nyerte el a zsírosabbnál zsírosabb beruházási falatokat. Vezetője, Nagy Elek, pedig Orbán Viktor közeli köréhez tartozott. Később – sokak szerint – kegyvesztett lett, de annyi ereje még maradt, hogy a kormány köreiben kedvelt Szatmáry Kristófot kiszorítsa a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara éléről. Így ő lett a BKIK elnöke, és most – ki tudja miért most – szembefordult az őt soha nem kedvelő Parragh Lászlóval.

A növekedés.hu-nak mondta el a budapesti kamarai elnök, hogy szerinte a módosított kata fellendítheti a feketegazdaságot – emiatt Nagy Elek tömeges adócsalástól tart. Úgy véli, sokan kijátszhatják az új előírásokat. Törik is a fejüket a katások, hogyan bújhatnának ki az egy cégtől kapott 3 milliós éves bevétel feletti 40 százalékos büntetőadó alól, mert abban mindenki egyetért, hogy a cégek ezt az összeget ráterhelik majd a munkavállalókra, nem ők fizetik majd, az biztos. Persze nagy kár, hogy Nagy Elek csak most jött rá arra, hogy a kata módosítása előtt „semmiféle párbeszéd nem volt a vállalkozókkal”. Parragh László egyedül vetette fel cseppet sem vállalkozóbarát ötletét. Az az ember dobta be a köztudatba ezt a kata-módosítást, akinek épp a vállalkozókat kellene képviselnie.

Csak remélni lehet, hogy amikor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarában tisztújítás lesz, a vállalkozók ezt nem felejtik el Parragh elnöknek. Kormányzati információk alapján, mintegy 400 ezer katás vállalkozó lehet. A kamara becslése szerint, a 3 milliós határ a katás vállalkozások 20-30 százalékát érintheti. A BKIK becslése mintegy 100 ezerre teszi a katás módon burkoltan foglalkoztatottak számát, s noha őket akarja büntetni a kormány, a fürdővízzel együtt – képletesen szólva – kiönti a többi 300 ezer katást is. Pedig ők törvényesen működnek, semmi rosszat nem csináltak, betartják a szabályokat.

A budapesti kamara most menteni próbálja a menthetőt, elindított egy vállalkozói konzultációt, azért, hogy a parlament őszi ülésszaka idején még korrigálni lehessen a január 1-jétől életbe lépő változásokat. Példákat is hoz Nagy Elek. Mint mondja, várhatóan a főállással rendelkező, vagy nyugdíjas megbízható ismerősök, rokonok lesznek felkérve, hogy egyéni vállalkozóként a mellékállású katás jogviszonyt indítsák el, hogy „legyen hova szétszámlázni a jelenleg 3 millió forint feletti éves szerződéseket”.

Most végre kiderülhet: Nagy Eleknek maradt-e még személyes kapcsolata a legfelsőbb döntéshozói körökkel, meg tudja-e menteni a veszett fejsze nyelét? Ha igen, a katások vállukon fogják körbevinni a Horváth kertben, a budapesti székház épületével szemben.

Ha nem, akkor robog tovább a Parragh-féle lakáj-gőzhenger, és sajnos tudomásul kell venni a költő szavait: a régi dicsőség tovább késik az éji homályban.