A kegyencrendszer bénítóan hat a magyar gazdaság folyamataira

HírKlikk 2022. január 17. 17:15 2022. jan. 17. 17:15

Orbán Viktor igazi autokrata módjára válaszolt a magas inflációra, ami persze pont rosszkor ütött be, hiszen nem egészen három hónap múlva jönnek a választások. A miniszterelnök ezért árakat fagyaszt be – írja a Neue Zürcher Zeitung, amely szerint éppen Orbán a gazdaságpolitikája gerjeszti a bajokat.

Rossz idők járnak mostanság a populizmusra hajlamos politikusokra. Ők ugyanis részben azzal igazolják létjogosultságukat, hogy megfontoltan vezérlik a gazdaságot és gondoskodnak a lakosságról. A megugró árak azonban aláássák ezt a tekintélyt és ez különösen akkor veszedelmes, amikor küszöbön állnak a választások. Most éppen ilyen szorult helyzetbe került Orbán – olvasható a lap előfizetőknek szánt cikkében. 

Az áremelkedés szintje igen magas, és a bérek különösen vidéken, amely a kormányfő legfőbb szavazóbázisát adja, messze elmaradnak a városi szinttől. A növekvő energia- és élelmiszerárak éppen ezért a távol eső körzetekben súlyos gondot jelentenek a lakosságnak. A nagy ember úgy reagál, ahogy a tekintélyelvű vezetők szoktak: plafont szab az áraknak. Ám az átlátszó manőver meglehetős kockázatokkal jár. Fennáll a veszély ugyanis, hogy az üzleti világ a hatalom ellen fordul. Az ellenzék pedig azt dörgöli az orra alá, hogy 12 éve van hatalmon, most mégis rögtönözni kényszerül. 

Mellesleg a kegyencrendszer szintén bénítóan hat a gazdasági folyamatokra. Sok szektort a protekciósok uralnak, így részben nincs verseny, ami csillapítaná az árakat.

 

Forrás: Hírklikk