A kelet-európai demokráciák „eltrágyásodása"

HírKlikk 2020. május 1. 10:47 2020. máj. 1. 10:47

Évek óta a legfontosabb kelet-európai demokráciák „eltrágyásodásának” vagyunk szemtanúi – legalábbis ha felidézzük a nyitott társadalom alapelveit, amelyeket Adam Michnik, Václav Havel és Konrád György képviselt – írta a jobboldali konzervatív német Die Welt szemleírója, Jacques Schuster.

Megállapította, „Politikailag bölcs döntés, hogy az EU Bizottsága most nem indít eljárást a parlament és a sajtószabadság elleni magyarországi támadás miatt, és majd csak akkor lép, amikor már végképp nem lesz más lehetőség. Minden nyílt társadalomnak szüksége van a civil kurázsira, az pedig nem Brüsszelből érkezik”.

Michnik nemrég Berlinben is szenvedélyesen panaszkodott arra, hogy milyen vehemensen igyekszik a lengyel és a magyar kormány a nyugati demokráciák értékeit valamiféle eltúlzott liberalizmus jelképeként ábrázolni, miközben a valóságban a tekintélyelvű állam megteremtéséről van szó, amelyben a polgár csak akkor számít felnőttnek, ha a kormányzó párt mellett áll. A két országban látható fejlemények bizonyítják, hogy Michniknek igaza van. Régóta az a helyzet, hogy a lengyel PiS és a magyar Fidesz választási győzelmével a két kormány visszaél, amennyiben gyengít minden olyan intézményt, amely a nyílt társadalmakban korlátozzák a kormány hatalmát.

A PiS és a Fidesz számára a hatalmi ágak Montesquieu szerinti megosztása a nyugati puhaság kifejeződése, a demokratikus kompromisszum keresése pedig a felvilágosodás fétise. A korona-válsággal úgy élnek vissza, hogy ezt a hajlamot még az eddiginél is gátlástalanabbul kiéljék. Ha létezik az esély egy visszafordulásra a nyílt társadalom felé, akkor annak az érintett országokból kell jönnie. Ezért politikailag bölcs döntés, hogy az EU Bizottsága most nem indít eljárást a parlament és a sajtószabadság elleni támadás miatt, hanem megmarad annál, hogy alaposan vizsgálja a történéseket, és majd csak akkor lép közbe, amikor már végképp nincs más lehetőség. Minden nyílt társadalomnak szüksége van a civil kurázsira, az pedig nem Brüsszelből érkezik – írta a szerző.

Forrás: Hírklikk