A keleti vakcinákkal is mindenhova utazhatunk, kivéve oda, ahova nem

Föld S. Péter 2021. május 13. 17:55 2021. máj. 13. 17:55

Mozgalmas napok állnak Szijjártó Péter mögött és még nem látni e fáradozások végét. Ezúttal nem lélegeztetőgépeket kell beszereznie a magyar külügyminiszternek, és nem is a Szputnyik V nevű, ideiglenesen hazánkban állomásozó orosz vakcina szállítmányait fogadja a repülőtéren, hanem azon munkálkodik, hogy a magyar emberek minél több országba utazhassanak. Még azok is, akik a keleti vakcinákkal lettek beoltva.

Merthogy ez jelen állás szerint nem magától értetődő, ugyanis vannak olyan országok, amelyek nem lelkesednek a magyar kormány által preferált és ajnározott kínai és orosz vakcinákért. Nem mindenki ennyire finnyás persze – hála Szijjártó kitartásának és fáradhatatlanságának, már hét országgal már sikerült kétoldalú megállapodásokat kötni. Így a többek között Törökországgal, vagy ami még ennél is fontosabb: Bahreinnel. Utóbbi ország köztudottan sok magyar úti célja, számos honfitársunk tervez oda nyaralást, különösen, amióta elterjedt, hogy a bahreini igen vendégszerető nép, és ha a turista arra vetődik, akkor igen színvonalas fogadtatásban van része. Amikor például öt évvel ezelőtt a saját lábán álló Orbán Ráhel és férje, az üzleti életből ismert Tiborcz István arra jártak, maga az olajipari miniszter fogadta őket, és a jó hangulatú beszélgetésen a magyar konzul is megjelent.

Igaz, ez a magas színvonalú szíveslátás nem mondható el minden országról. Németország például csak az európai gyógyszerügynökség által vizsgált és elfogadott vakcinákkal beoltottak számára teszi lehetővé a beutazást, márpedig jelen állás szerint a kínai Sinopharm és az orosz Szputynik V nem tartozik ezek közé. Azok a magyarok tehát, akiket ezekkel a szerekkel oltottak, hiába mutatják fel a határon a magyar kormány által kiadott védettségi igazolványukat, nem mehetnek be az országba. 

Horvátországba viszont lehet utazni, mondta Szijjártó Péter. Sajnos, a külügyminiszter azt elfelejtette az örömhírhez hozzátenni, hogy csak bizonyos feltételekkel: az ország meglátogatásához ugyanis nem elegendő a védettségi igazolványnak elnevezett plasztikkártya. Kell még hozzá az oltáskor kapott papíralapú igazolás, amely azt tanúsítja, hogy az illetőt kétszer is beoltották, valamint azt, hogy a második oltás óra eltelt 14 nap.

Vannak tehát nehézségek, de Szijjártó Péter nem arról ismert, hogy ezek elől meghátrálna. A közép-európai országok úgynevezett C5 formátumának (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Ausztria és Szlovénia) Pozsonyban tartott külügyminiszteri szintű találkozója után például arról beszélt, hogy Közép-Európának élen kell járnia a koronavírus elleni oltásokról kiadott igazolások elfogadásában. Vagyis – és ezt már mi tesszük hozzá – példát kell mutatnunk másoknak, hogy mi mennyire fasza gyerekek vagyunk, mert minden körülmények között elfogadjuk egymás oltásait. Szijjártó szerint „a kétoldalú és a regionális megállapodások időszaka jön el, mert ezek a megállapodások nincsenek konfliktusban a lehetséges európai szabályozással, mivel semmilyen európai szabályozás nem szabhatja meg kötelezően, hogy egy ország kiket enged be, vagy kiket nem enged be a területére.”

Vagyis, innen üzenjük a fanyalgóknak, hogy siker, siker hátán. Nem hiába mondta Orbán Viktor jó két évvel ezelőtt az Ericsson budapesti székházának avatásán, hogy a valóságot kell magunk felé hajlítani. Akkor sokan szkeptikusak voltunk, mert azt gondoltuk, hogy ilyen nincs, de mostanra kiderült, hogy bizonyos emberek fejében igenis létezik.