A kicsavart mikrofon esete a sajtóelhárítókkal

Föld S. Péter 2020. március 12. 12:42 2020. márc. 12. 12:42

Kicsavarták az RTL Híradó újságírójának kezéből a mikrofont, mert kérdezni szeretett volna az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Molnár Eszter azt szerette volna megtudni, igaz-e, hogy az egyik karanténban tartott iráni diákot arra akarták rávenni, titkolja el szobatársai elől, hogy megfertőződött a veszedelmes vírussal. Nem kellett volna ennyire kíváncsinak lenni.

Nincs igazuk az újságíróknak, amikor sajtószabadságért kiáltanak és a regnáló hatalom embereinek önkényét emlegetik. Nekünk, sajtómunkásoknak nem az a dolgunk, hogy az embereket tájékoztassuk, hanem, hogy olyan kérdéseket tegyünk fel az illetékeseknek, amelyekre ők gond nélkül tudnak válaszolni. A kormány és szervei ugyanis minden olyan kérdésre szívesen és előszeretettel válaszolnak, amelyek konstruktívak és elősegítik közös céljaink elérését, esetünkben a nemzet felemelkedését.

Amit Molnár Eszter meg szeretett volna kérdezni, lehet, hogy sok embert érdekelt, meg még az sem kizárt, hogy fontos volt, de nem felelt meg a kormány által kreált kérdezési kritériumoknak.

Szerencsére nem mindenki olyan, mint az RTL Híradó riportere. A közmédia már kifejlesztette az újságírónak azt a prototípusát, aki kizárólag olyan kérdéseket tesz fel az illetékeseknek, amelyekre azok jól tudnak válaszolni. Ha ugyanis megfelelően alákérdeznek, netán előre egyeztetik a kérdéseket, akkor még a legkevésbé okos válaszoló esetében sem keletkezik a hallgatóban vagy a nézőben olyan képzet, hogy az illető válaszoló hebeg és habog, esetenként mellébeszél, vagy, ne adj' isten, kifejezetten hazudik.

Az újságírók jobban tennék, ha óbégatás helyett, tartanák magukat a szakma minden művelőjére érvényes – ma még csak kidolgozás alatt álló – protokollhoz, amelyben egyértelműen le lesz írva, hogy egy adott témában hogyan és mit kérdezzünk. Nem szeretnénk megkötni a kérdezők kezét, hiszen a hazánkban korábban soha nem tapasztalt sajtószabadság korában ezt nem is tehetnénk, ezért példaként mindössze egyetlen kérdést ajánlunk a kollégák figyelmébe. Olyan kérdést, amelyet bármelyik illetékesnek bátran feltehetünk, nem kell attól tartanunk, hogy az illető zavarba jön, és pribékjei kicsavarják a kezünkből a mikrofont.

Tehát, a minden újságíró számára ajánlott kérdés: Igaz-e, hogy Önök a helyzet magaslatán állnak, vagy csak én érzem úgy, hogy az Önök szakmai és morális kvalitásai úgyszólván örök időkre példát mutatnak mindenkinek?

Kedves újságírók, kérdezzetek bátran, csak előtte egyeztessétek a kormány illetékes sajtósával, hogy mi az, amit bátran meg szeretnétek kérdezni!