A kínai és az orosz példát követi Orbán

HírKlikk 2021. június 12. 11:05 2021. jún. 12. 11:05

Orbán Viktor be akarja tiltani a homoszexualitás „reklámozását” – ez a hír bejárta a világsajtót. A német politikai hetilap, a Der Spiegel szerint Orbán Viktor folytatja a szexuális kisebbségek jogait sértő fellépését. Hamarosan be akarnak tiltani bizonyos felvilágosító könyveket is, és a jogvédők „diktatórikus modellekről” beszélnek.

Legutóbb az év végén aratott nemzetközi felháborodást a magyar kormány a szexuális kisebbségek kezelése miatt, de az éles bírálat a jelek szerint nem ért el semmit – szögezi le a Der Spiegel. Orbán Viktor kormánya most be akarja tiltani a homoszexualitásnak és a nem megváltoztatásának „reklámozását” kiskorúak körében. 

Számos civil szervezet azonnal elítélte a Fidesz csütörtökön beterjesztett indítványát. A tervezet szerint, a jövőben tiltottak lesznek a kérdéssel kapcsolatos oktatási programok, a homoszexuálisokkal szolidaritást vállaló nagyvállalatok reklámjai és a témával foglalkozó felvilágosító könyvek. A tervezetet öt civil szervezet, köztük az Amnesty International közösen bírálta azzal, hogy ha elfogadják, a jogszabály élesen sérti majd a véleménynyilvánítási szabadságot és a gyermekek jogait, továbbá, hogy „a Fidesz ezzel diktatórikus modelleket követ, amelyek sértik az európai értékeket”. „A kormány saját polgárai ellen fordul, amikor Oroszország, vagy Kína példáját követi” – hangsúlyozták a civil szervezetek. 

A cikk ismertette az év végén elfogadott jogszabályt, és leszögezte, hogy az számos ponton sérti a szexuális kisebbségekhez tartozók jogait, Végül emlékeztetett rá, hogy már tavaly nyáron megszületett az a rendelkezés, amely szerint a nem megváltoztatása nyomán keletkezett identitást nem lehet feltüntetni a hivatalos iratokban, és Magyarországon korlátozzák a melegek örökbefogadáshoz való jogát is – amennyiben az kizárólag az illetékes minisztérium engedélyével lehetséges.