A kínai vakcina a legdrágább, viszont a legkevésbé hatásos

Föld S. Péter 2021. április 12. 07:46 2021. ápr. 12. 07:46

Tegnap óta tudjuk, hogy a forgalomban lévő kínai vakcinák nem elég hatásosak. Nem a magyar kormány által oltásellenesnek kinevezett ellenzék mondja ezt, nem is a brüsszeli bürokraták, vagy maga a Sátán, Soros György: a kínai járványügyi központ vezetője, Kao Fu beszélt erről Csengtu városában tartott sajtótájékoztatóján.

Normális üzemmenetben ez csak egy hír volna a sok közül: a Covid19 nevű vírus és az ellene feltalált különféle vakcinák újak, nincs még róluk elegendő tapasztalat, vagyis, bármi megtörténhet. A bejelentést – vagy inkább beismerést – az teszi mégis fontossá, hogy a magyar kormány az első perctől kezdve egészen mostanáig a kínai vakcinát preferálta. Ezt igyekezett – kevés sikerrel – ráerőltetni a magyar lakosságra, ennek a nagyszerűségéről zengett dicshimnuszokat, miközben a nyugati gyártókat és termékeiket folyamatosan pocskondiázta.

Ez az a kínai vakcina – a Sinopharmról beszélünk, amellyel állítása szerint Orbán Viktort is beoltották – amelyről a miniszterelnök azt mondta, hogy ebben van a legnagyobb bizodalma. Merthogy – így Orbán – a kínaiaktól indult a vírus, ők tudják a legtöbbet róla, és különben is, nem kell mindenből politikai kérdést csinálni.

Utóbbiban igaza van Orbán Viktornak. Csak hát épp ő és a Fidesz emelte a politika szintjére a Sinopharm oltóanyagot. Például azáltal, hogy a miniszterelnök személyesen ment ki a repülőtérre, hogy fogadja a Kínából érkező szállítmányt. A keletről kapott vakcinák – a kínai és az orosz – rendre sajtónyilvános esemény keretében, nagy csinnadratta közepette landoltak a Liszt Ferenc repülőtéren, míg az Európai Unión keresztül beszerzett oltóanyagok jóval kevesebb figyelmet kaptak a kormány részéről. Amikor meg mégis beszéltek róluk, abban sem volt köszönet: a vártnál lassúbb szállításokról szólt a kormány kommunikációja, valamint arról, hogy a nyugati vakcinákat gyártó cégek elmaradásai miatt kellett keletről is beszerezni oltóanyagot.

Lázár János, aki ugyan jelenleg nem kormánytag, de a kormányhoz közeli embernek számít, egyenesen arra vetemedett, hogy kijelentette: a keleti vakcinák 600 ezer magyar ember életét mentették meg, míg a nyugati vakcinák szállításában mutatkozó nehézségek miatt húszezer magyar vesztette életét. Ami persze cinikus hazugság, és erre a gyalázatos szövegre még az sem mentség, hogy Lázár mostanában nagyon teper, mert vissza akar térni a végekről, ahová Orbán Viktor száműzte. A legnagyobb elmaradás egyébként mindvégig az orosz oltóanyag esetében volt, ám sem Orbán, sem Szijjártó külügyminiszter mindezt nem verte nagydobra. S miközben a legtöbb vakcina az EU-n keresztül, a Pfizer termékből érkezett, ezt a tényt majdhogynem titokként kezelte a kormány, épp, hogy csak nem titkosították 30 évre.

A Sinopharm, amelynek mostani hányattatásáról – vagyis, hogy nem elég hatékony – a kínai járványügyi központ vezetője beszélt egy sajtótájékoztatón, nem mellesleg a legdrágább az összes eddig ismert vakcina közül. Ráadásul, a magyar kormány még annál is drágábban vásárolta, mint ahogyan azt a kínaiak eredetileg adták volna. A világon ugyanis mi vagyunk az egyetlen ország, amely nem közvetlenül a gyártótól vásárolt a Sinopharmból, hanem egy közvetítő cégen keresztül. Mely cég, és ez már tényleg nem meglepetés, nem túlságosan hosszú múltra tekinthet vissza, tulajdonosa pedig a hírek szerint egy jéghokiedző.

Nem arról van szó, hogy a kínai vakcina káros volna. Hanem, hogy miközben a Sinopharm a legdrágább az összes elérhető vakcina közül, a jelek szerint a többinél kevésbé hatásos. Ebben az üzletnek nem nevezhető ügyletben ugyanaz a magyar „gazdasági” modellnek nevezett korrupciós gyanú érhető tetten, mint a fölösleges számban, és a szükségesnél drágábban megvásárolt, felhasználatlan és részben haszálhatatlan lélegeztetőgépeknél.