„A kisnyugdíjasokat kinevető Tállai mondjon le!"

HírKlikk 2020. december 2. 17:23 2020. dec. 2. 17:23

Lemondásra szólítja fel a Pénzügyminisztérium államtitkárát az LMP társelnöke. Schmuck Erzsébet elmondása szerint, ugyanis Tállai András kinevette a szegénysorban élő nyugdíjasokat.

Az LMP politikusa úgy véli, Tállai András méltatlanná vált a pozíciójára akkor, amikor „gyakorlatilag kinevette a szegényeket és a rászorulókat". Erre azt követően került sor, hogy Schmuck Erzsébet arra szólította fel az államtitkárt: már idén, karácsony előtt fizessék ki az időseknek a 13. havi nyugdíj első, egy heti részét.

Az LMP társelnöke szerint bármit is állítson a kormány, a nyugdíjasok helyzete egyre rosszabb. A statisztikai hivatal adatai alapján, az elmúlt egy évben 72 ezer nyugdíjas csúszott szegénysorba, az elmúlt tíz esztendőben pedig több százezren.

Míg az állam 2010-ben a GDP több mint tíz százalékát fordította nyugdíjakra, jelenleg csupán a kilenc százalékát. Hatszázezren kapnak 100 ezer forintnál kevesebb járadékot, míg több mint 70 ezer idős havi 50 ezer forintból „próbál életben maradni" – fogalmazott Schmuck Erzsébet.

Számukra a karácsony igen megterhelő lehet anyagilag, ezért kérte az államtitkárt a két hónap múlva esedékes járandóság korábbi kifizetésére. Tállai András azonban erre a felvetésre nem is reagált – idézte fel az LMP társelnöke.

Forrás: MTI/Hírklikk