A kitoloncolások miatt kivonul Magyarországról az EU határőrizeti szerve

HírKlikk 2021. január 28. 08:37 2021. jan. 28. 08:37

Kivonul Magyarországról az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex, mert nem akarja kockáztatni, hogy egy uniós joggal ellentétes gyakorlat részese legyen.

Chris Borowski, az uniós határőrizeti szerv szóvivője azt mondta az EUrológusnak, hogy azért döntöttek így, mert Magyarország továbbra sem hajtja végre az Európai Unió Bíróságának december 17-i ítéletét, amely többek között kimondta, hogy Magyarország jogellenesen kényszerít vissza menekülteket Szerbiába.

Az Európai Unió Bírósága tavaly decemberi ítéletében azt állapította meg, hogy „megszegte a kötelezettségeit Magyarország azzal, hogy a rendőrök sok menedékkérőt erőszakkal visszaküldtek a kerítés túloldalára. Ez kitoloncolásnak minősül, amelyre szintén számos szabály vonatkozik, ezek egyikét sem tartották be". A bírósági ítélet szerint 4,5 év alatt több mint ötvenezer embert kényszerítettek Szerbiába.

Az ítélet óta a magyar kormány semmit nem tett még azért, hogy az uniós jogot sértő rendelkezéseket hatályon kívül helyezze vagy módosítsa - írja az EUrológus. Ha a Frontex továbbra is részt venne a magyarországi határvédelmi tevékenységekben, akkor azt kockáztatná, hogy az uniós és a nemzetközi joggal ellentétes gyakorlat részese lenne.

A Frontex a külső határokat őrző tagállamokat segíti a határvédelemben, az Európai Unió egyik prioritásának tekinti a szervezet megerősítését, ennek jegyében a létszámukat a jelenlegi ezerről tízezer főre növeli.