A kiválásról szóló vita akkor kezdődhet, ha minden kötél szakad

HírKlikk 2021. július 26. 18:45 2021. júl. 26. 18:45

Kulturális háború zajlik Európa két fele között, mivel a Kelet és a Nyugat eltérő irányban fejlődött a 17 évvel ezelőtti nyitás után. A régi országok abban bíztak, hogy az új tagok betársulnak vagy a konzervatívokhoz, vagy a szociáldemokratákhoz, ám ebből olyan kulcskérdésekben nem lett semmi, mint a klímaváltozás, a migráció, a nők jogai, valamint a sokszínűség – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ezek a kérdések keleten csak egy kisebbség számára fontosak, viszont a magyar és a lengyel kormány pont azzal az ígérettel kerülhetett hatalomra, hogy az ilyen változások nem gyűrűznek be az országba. Azaz világnézeti ellentét feszül a két tábor között: tekintélyuralom kontra pluralizmus, nemzeti a multikulturalizmus ellen mutat rá a Frankfurter Allgemeine Zeitung .

Az EU, illetve Budapest és Varsó között látszólag jogi vita folyik, ám valójában alapkérdésekről van szó. Belejátszanak politikai tényezők is, mivel Orbán az Európai Néppártból történt távozása után szövetségesek nélkül maradt, a lengyelek pedig mindig is páriák voltak pártpolitikai szempontból.

De mindez eltörpül az értékvita mellett.

Csakhogy az Európai Bizottság nem tud mit tenni a szerződések őreként: más lehetősége nem lévén, jogi síkon igyekszik megoldani az ellentéteket. Az egységes piac és az európai jogrend azonban akkor maradhat fenn, ha a tagok tiszteletben tartják a közös normákat. A nézeteltérések azért éleződtek ki a végletekig, mert a nyugati adófizetők közül már rengetegen vetik fel, hogy miért kell milliárdokkal támogatni olyan keleti vezetéseket, amelyek nem tartják be az egységes játékszabályokat.

Németország gazdasági és stratégiai érdekekből kiindulva sűrűn próbálta képviselni a keleti érdekeket, ám be kell látnia, hogy a jogállam fennmaradása mindent felülír, mert enélkül veszélyben van a közösség jövője.

Nem tudni, hogyan dől el a vita, de már akadt olyan populista kérkedő, aki összehúzta magát, nehogy nagy pénzeket veszítsen. És hát az uniós tagság változatlanul fontos a magyar és a lengyel társadalom jó része számára. Ezért a két ország áttekintheti, hogy hol áll, és melyek az elsődleges céljai, most, amikor a bizottság a sarkára áll. A kiválásról szóló vita akkor kezdődhet, ha minden kötél szakad írta a lap.

Forrás: Hírklikk