A kivéreztetett önkormányzatok idén 3500 milliárdnyi EU-s forrástól estek el a kormány miatt

HírKlikk 2021. május 8. 13:02 2021. máj. 8. 13:02

Döbbenetes tény, hogy Magyarország az egyetlen EU-s tagállam, amely nem tudja lehívni a kedvező EU-s helyreállítási források egy részét, mivel azok alapfeltétele a kormány és az önkormányzatok közötti együttműködés. A kivéreztetett önkormányzatok csak a kormányváltásban tudnak már bízni. Egy év múlva, kormányváltás után újra lesz esély pályázni ezekre a pénzekre.

Botrány, hogy az önkormányzatoktól, a helyben termelő emberektől elvett 100 milliárdokat ígérete ellenére nem kompenzálja a kormány – mondta el Tüttő Kata, Budapest MSZP-s főpolgármester-helyettese és Gémesi György, Gödöllő ellenzéki polgármestere péntek este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„Sok polgármesterünk reménykedett az utolsó pillanatig, hiszen senki sem tartja normálisnak, hogy a főváros ne működjön: hogy ne működjön a közlekedés, ne vigyék el a szemetet. Az a normális, ha egészséges víz folyik a csapból, de kifosztottak minket, nem csak a helyi iparűzési adó felét vitték el, elvittek például még 30 milliárdnyi szolidaritási adót, amiből vadászati kiállítás, agancsos kapu, meg kormányzati propaganda kampány lesz. Meg 4,5-szerezték a közműadónkat, nem adják vissza a szemétdíjat, kisöpörték a padlást és még egy kis száraz kenyeret sem dobtak vissza Budapest életben maradásához” – emlékeztetett Tüttő Kata.

Egy olyan családéhoz hasonlította a főváros helyzetét, ahol mindenki dolgozik, de a kormány az összes jövedelmet elveszi, majd azt mondják, hogy „jó, hát akkor nem tudod nevelni a gyerekeidet, hiszen nincs pénzed, akkor majd én elveszem a gyerekeidet”. De, mi, budapestiek, azt mondjuk, hogy nem! Nem engedjük, hiszen ez a mi városunk, és mi, budapestiek, szeretnénk dönteni arról, hogy mi épül a városunkban, hiszen látjuk, hogy a tőlünk elvett pénzből a kormány csak vadászati kiállítást meg stadionokat építene”. 

Gémesi György hozzátette, „Nekünk az is kötelességünk, hogy felhívjuk a helyiek figyelmét, hogy az ő pénzüket veszik el. Ezért lesz nektek, helyieknek kevesebb járdátok, kevesebb kátyúzásotok, kisebb szolgáltatási spektrum. Tőled fogják elvenni azt az általad megszokott szolgáltatást, ami a biztonságodat, komfortérzetedet számodra, mint lakos számára a településed eddig biztosítani tudott”!

„Meg fogunk harcolni a várunk szabadságáért, meg fogunk harcolni Budapestért” – jelentette ki a főpolgármester-helyettes. „Amikor arról beszélünk, hogy így már a tartalékokhoz kell nyúlnunk, akkor arról a pénzről beszélünk, amit egyébként arra költenénk, hogy a felüljáróink ne szakadjanak le, 3 millió négyzetméter rossz állapotú útra, kaszálásra, közvilágításra, ivóvízre, csatornára. Nem tesszük meg ezt a szívességet a fideszeseknek, hogy elvegyék a gyerekünket, hogy elvegyék a szabadságunkat. El fogunk jutni a választásokig és biztosítjuk, hogy kormányváltás legyen”. 

Gödöllő polgármestere az egypólusú kormányzás veszélyeire is felhívta a figyelmet. „Ha a fideszes kormányt nem zavarják el az emberek, akkor nem marad jövőjük az önkormányzatoknak, hiszen a politikájuk pártállami, a pártközpontban dől el, és azt a településeken hajtatják végre a kormányhivatalokon keresztül. Elöljáróságok lesznek, és maximum egy szalagot vághat át a polgármester vagy egy március 15-i beszédet mondhat majd el” – vetítette előre a pártállami tanácsrendszer visszatértét. 

„Küzdeni kell, hogy megmaradjon a települési önkormányzatok autonómiája, hiszen igenis kétpólusú rendszer kell: a feladatokat, amiket helyben lehet megoldani legjobban, azokat helyben kell megoldani. Egy igazi bölcs politika támaszkodik az önkormányzati rendszerre, ez a mostani fideszes politika pedig, ami csak önmagával foglalkozik, nagyon rossz irányba vezet” – mondta Gémesi György.

Tüttő Kata emlékeztetett, Budapestről több ezermilliárd forint megy a központi költségvetésbe, de a bármilyen kompenzáció nélkül elvett milliárdok mellett az igazi szégyen az, hogy a sokmilliárdos EU-s alap nagy részét, 3500 milliárdot, azért nem hívja le a kormány, mert az önkormányzatokon keresztül lehetne azt igénybe venni. „Ezért inkább sokkal drágább kínai hitelt vesznek fel és építenek belőle kínai egyetemet! De jövőre, a kormányváltás után, ezt a pénzt le tudjuk majd hívni” – húzta alá. 

Az EU-s forrásokkal kapcsolatban Gémesi elmondta, az elmulasztott április 30-i határidő nem jogvesztő. „A magyar kormány azt a programot se tette le, amire a Magyar Önkormányzatok Szövetségének volt javaslata, hogy milyen formában lehet a helyi szempontokat is figyelembe véve, együttműködni a kormánnyal! Míg Lengyelországban az ellenzék és a kormány össze tudott állni a források jó felhasználása érdekében, itt nálunk, Magyarországon, a kormány teljes mértékeben elzárkózik attól, hogy az önkormányzatokkal együttműködjön, márpedig ez feltétele a forrás lehívásának. Az új kormánnyal, amelyik komolyan gondolkodik stratégiában, helyreállítási alapban, az emberek problémáinak, valamint a vállalkozásokkal kapcsolatos, a szociális, oktatási és egészségügyi problémák megoldásában, ezeket a forrásokat igénybe tudjuk majd venni”.

„Mi, budapestiek, az itt élő polgárok, a vállalkozások, nagyon-nagyon sokat termelünk, csakhogy ezt a pénzt a kormány mind elviszi a saját céljaira és lesz belőle kisvasút meg stadion valahol máshol. Már Tarlóssal is ezt csinálta egyébként a fideszes kormány: hitelt vetettek fel például arra, hogy a 3-as metró szerelvényeit új kocsik vásárlása helyett az oroszokkal újíttassa fel, klíma nélkül. Már ő is sokszor járult a saját kormánya elé, hogy tessék nekünk annyi pénzt itt hagyni, hogy legalább az utakat tisztességesen fenn lehessen tartani…” – idézte fel végezetül az MSZP főpolgármester-helyettese.

Forrás: ATV/Hírklikk