A Klik átvilágít mindenkit: bekérték az iskolavezetők vagyonnyilatkozatait

HírKlikk 2016. július 6. 13:16 2016. júl. 6. 13:16

Törvényellenes határidővel kérte be a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ az intézményvezetők és helyetteseik vagyonnyilatkozatát több helyszínen is - állítja a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az mno.hu cikkében.

A szakszervezethez több panasz érkezett, amelyek szerint a tankerületi központ több helyen is csak 2-3 nappal azelőtt szólította fel az érintetteket, hogy június 30-ig le kellett volna adniuk a vagyonnyilatkozatukat. Ahogyan azt a PSZ megjegyezte, az intézményvezetőket és helyetteseiket vagyonnyilatkozat-tételre felszólítani nem rendellenes, hiszen az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egy tavaly szeptemberi utasítása óta erre kötelezi őket. Ugyanakkor a törvény szerint a nyilatkozattételi felhívást kötelező 30 nappal a leadás előtt megküldeni az érintetteknek, így az ennél rövidebb határidő törvényellenes.

A Klik Magyar Nemzet által megismert eljárási rendje szerint az az intézményvezető vagy intézményvezető-helyettes, aki megtagadja a vagyonnyilatkozat kitöltését, nemcsak elbocsátható, de az elbocsátástól számított három éven belül más közszolgálati jogviszony sem létesíthető vele. A vagyonnyilatkozatot a nyilatkozattétel napján fennálló érdekeltségi és vagyoni helyzetről, valamint az azt megelőző öt évben szerzett jövedelemről kell kitölteni. Ráadásul nemcsak a nyilatkozatra kötelezetteknek kell számot adni vagyonukról, de a velük egy háztartásban élő hozzátartozóiknak is.