A konzervatív német FAZ is aggasztónak tartja a magyarországi helyzetet

HírKlikk 2021. február 22. 19:03 2021. feb. 22. 19:03

Stephan Löwenstein a Frankfurter Allgemeine Zeitung tudósítója nem tartja olyan egyszerűnek, hogy „lekapcsolták a Klubrádiót”. Mint írja, tény, hogy az adó erősen kritikus Orbán Viktorral szemben, és hogy hétfő óta nincs frekvenciája, ám nem hallgatott el, bár már csak a neten hallgatható, és nem tudni, hogy a több százezer főleg budapesti hallgatója követi-e oda. Ez súlyos csapás az adónak, amely Orbán hatalomra jutása óta alig jut reklámbevételekhez, és a hallgatók támogatásából tartja fenn magát.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung az előzményekről szólva rámutat: az illetékes hatóság 2014 óta hat mulasztást, szabálysértést sorolt fel indokként, de ezek közül öt teljesen jelentéktelen. A legsúlyosabbnak még az engedély nélküli sugárzás tűnik, ami három napon át tartott, hét évvel ezelőtt, már akkor is egy olyan jogi vita keretében, amit végül megnyert a Klubrádió. 

Másrészt a törvény valóban lehetővé teszi, hogy többszöri szabálysértés esetén ne hosszabbítsák meg a frekvencia-engedélyt. Ezúttal újra kiírták, és a Klubrádió is pályázhat.

Kevés a frekvencia, és például Németországban is meghatározott időre szólnak az engedélyek, ráadásul nincs is ingyen frekvencia. 

Úgy tűnik, hogy a nemzetközi vitákban járatos Klubrádió vállalja a kihívást. Ugyanakkor nehezen felismerhető, milyen racionális oka lenne Orbánnak, vagy a pártjának a Klubrádió „lekapcsolására” – írta Löwenstein. „A probléma az: túl jó okok vannak arra, hogy az ember ne bízzon az intézmények semlegességében és függetlenségében, és ez vonatkozik a médiahatóságra is. Orbán mindent ledöntött, átépített, vagy központosított, és mindenhová a saját híveit helyezte, amióta tíz évre hatalomra került. A választási győzelmeivel erős a legitimációja arra, hogy meghatározza az országa kurzusát. De semmilyen választási győzelem nem adja az országot egy politikus, vagy egy párt birtokába” – húzta alá Löwenstein. Az egész médiát is átalakította Orbán – írta, részletesen bemutatva az Index, az Origó, a Népszabadság és a Magyar Nemzet történetét. Mint hozzátette:  emellett több száz orgánum került egy alapítványba, amit Orbán emberei vezetnek, és ott vannak még az úgynevezett közszolgálati orgánumok, amelyeket már 2010-ben rajtaütésszerűen átvettek, és a Fidesz vonalára állítottak. „Ez az összkép az, ami aggasztó” – írta a tudósító.

Forrás: Hírklikk