A kórházak már nyolc hónapja nem fizetnek a beszállítóknak

HírKlikk 2021. július 26. 19:15 2021. júl. 26. 19:15

Június végén a kórházak adóssága ötszáz millió forinttal csökkent, és 41,5 milliárd forinton állt a május végi 42 milliárd forinttal szemben – derült ki a Magyar Államkincstár (MÁK) legfrissebb adataiból. Áprilisról májusra viszont még 9 milliárd forinttal nőtt a kifizetetlen számlák összege.

Már nyolc-kilenc hónapja nem fizetnek a medicinai vállalkozásoknak a kórházak, mondta a VG-nek Rásky László, a beszállítókat képviselő Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára. A mostani adósság fele már biztosan az orvostechnikai beszállítók felé áll fenn. Probléma, hogy a kórházak már nem is „csepegtetnek”, tehát gyakorlatilag semmit nem fizetnek az orvostechnikai vállalkozásoknak.

Egyelőre az eszközmegrendelésekben sem érezhető, hogy beindultak volna az előre tervezett műtétek, ennek pedig két oka van, véli a szakember. Az egyik, hogy az intézmények nagyon óvatosak: főként pénzügyi okokból, de a humán erőforrás is korlátos. Másrészt a nyári időszakban általában is kevesebb műtétet végeznek, leginkább a szabadságolások miatt. Az OSZ-nek nincs hivatalos információja arról, hogy a kormány foglalkozna az adósságrendezés kérdésével, de Rásky László szerint nyár végén, legkésőbb ősz elején szükség lenne a konszolidációra.

Egyébként MÁK adatai szerint a 41,5 milliárd forintból az állammal szemben fennálló tartozás összege 0,3 milliárd forint, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás pedig 41,2 milliárd forintra rúg, amelyből 0,8 milliárd forint az államháztartáson belülre irányul. Az adós intézmények száma 294, ebből kizárólag 30 nap alatti tartozása 142 intézménynek van.

Forrás: Világgazdaság