A kormány a színházi életet is felemeli az egészségügy színvonalára

Lendvai Ildikó 2019. december 4. 21:11 2019. dec. 4. 21:11

Azt külön utálom, hogy még nyíltan harcolni sem mernek. Aki nem tetszik, annak a lába alá suttyomban törvénybe foglalt aknákat tesznek, és ártatlan képpel várják, mikor robban.

A Klubrádió régen a bögyükben van. Legutóbb csak a bíróságnál érte el, hogy frekvenciához jusson. Nemrég a kétharmad – véletlenül csupa fideszesből – felállította az új Médiatanácsot. (Emlékeztetőül: 2010 előtt paritásos, fele részben kormánypárti, fele részben ellenzéki delegáltakból álló médiatestületek voltak.)

Az új Médiatanács dönt majd a Klubrádió jövőre lejáró frekvenciaengedélyéről. És hogy a bíróság ne köphessen a levesükbe: a nyáron egy salátatörvénybe bedugtak egy módosítást. Ezentúl a frekvenciákról nem lesz határozat és indoklás, amelyet a bíróságon meg lehet támadni, csak egy értesítést kell küldeniük az érintetteknek: az van neked, nem rádiód.

Szintén a bögyükben van a szabad szellemű, páratlanul gazdag budapesti színházi élet. Máté Gábort máris ki akarták rúgatni. Most jobbat találtak ki: egy készülő törvény szerint többé nem az önkormányzat dönt az igazgatói kinevezésekről, hanem a miniszternek lesz vétójoga. Megszűnne az alternatív színházak támogatása is.

Nagyon helyes. Régen várom, hogy Kásler miniszter döntsön a színházakról is. Ideje, hogy a színházi élet felnőjön az egészségügy színvonalára.