"A kormány a szovjet blokk legvidámabb barakkját Európa siralomházává alakította"

HírKlikk 2019. január 30. 19:56 2019. jan. 30. 19:56

Magyarországról vitáztak Brüsszelben. Az európai parlamenti vitát a zöldpárti frakció kezdeményezte még előző hónapban a magyar helyzetre, a tüntetésekre, a munka törvénykönyvének módosítására, a közigazgatási bíróságok létrehozására tekintettel.

Az Európai Bizottság osztja a jogállamiság, az emberi jogok, illetve a korrupció magyarországi helyzetével kapcsolatos aggályok nagy részét – jelentette ki a brüsszeli testület első alelnöke a legfrissebb magyarországi fejleményekről szóló szerdai EP-vitán. A brüsszeli plenáris ülésen Frans Timmermans üdvözölte a kérdés napirendre vételét.
    
Melania Ciot, az EU soros elnökségét betöltő Románia európai ügyekért felelős államtitkára hangsúlyozta: az Európai Unió tagállamainak és intézményeinek védeniük kell a közös értékeket, a jogállamiságot, a szabadságjogokat, a demokráciát és az egyenlőséget, amelyek sarokkövei a közösségnek.

A magyarországi helyzet csak rosszabbodott szeptember óta – ezt mondta Judith Sargentini az Európai Parlamentben.

A választási kampány miatt vette újból napirendre az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén a magyar kérdést - jelentette ki Deutsch Tamás fideszes képviselő a vitában. A választási kampány miatt indított a testület balliberális többsége újra támadást Magyarország ellen - közölte.

Balczó Zoltán jobbikos képviselő elmondta: "Orbán Viktor miniszterelnök rendszere a hűbéri láncolatra és a korrupcióra épül, fokozatosan lebontja a jogállamot, és kiszabadította a gyűlölet szellemét a palackból".

Az MSZP-s Szanyi Tibor pedig kijelentette, hogy a kormány "a szovjet blokk legvidámabb barakkját Európa új siralomházává alakította".

 

Forrás: MTI/Hírklikk