A kormány bevallotta, hogy a nemzeti konzultáció kamu

Föld S. Péter 2020. február 18. 15:03 2020. feb. 18. 15:03

Olvasom a Hírklikkben: a parlament felhívja a kormányt, hogy május közepéig dolgozzon ki egy törvénytervezetet a „börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetése érdekében”. Röviden és kormányzati szóhasználattal börtönbiznisznek hívják ezt a tevékenységet, amely ellen a kormány ily módon is fel kíván lépni, és nem kisebb személyiség fogalmazta meg ezt a mondatot, mint a kiváló és minden tekintetben nagyszerű Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Az van tehát, hogy a Fidesz már a látszatra sem ad, hiszen a nemzeti konzultációnak nevezett agyrém még el sem kezdődött. A tervek szerint márciusban fogják kézbesíteni a kérdéseket, ám a kormány már tudja a végeredményt, előre borítékolja, hogy mit fognak válaszolni azok, akik visszaküldik konzultációs kérdőíveket. Nagyon sietett Semjén Zsolt a megszövegezéssel, tán még a keze is összetintázódott a nagy igyekezetben, de közben nem jutott eszébe, amire pedig minden jó hadvezérnek gondolni kellene: hogy a csatában nem szabad túlságosan előreszaladni, mert könnyen előfordulhat, hogy a sajátjai lövik seggbe az embert.

A Fidesz és a kormány egyébként ezzel a mostani sietséggel nem azokat köpte most szembe, akiknek eszükbe sem jut visszaküldeni a fölöslegesen legyártott és a postai úton kiküldött kérdőíveket. Ők már rég beárazták a kormányt és a Fideszt, tudják, mit várhatnak Orbán Viktortól és társaitól. Azokból csinál hülyét a kormány, akik még hittek abban., hogy a nemzeti konzultációnak van értelme, vagy, lojalitásból, esetleg haszonlesésből, hajlandók úgy tenni, mintha komolyan vennék ezt az ostobaságot. Azokat a cinkosait rúgja tökön most a Fidesz, akik kitöltik és visszaküldik a kérdőíveket, mintha annak bármiféle jelentősége volna. Nekik adott, most egy maflást a kormány, őket röhögteti ki mindenkivel, hogy csak küldjétek vissza a nemzeti konzultációs agyrémeket barátaim, hadd lássa a világ, hogy milyen szánalmas hülyék vagytok.

Ami azt illeti, cinizmusért és lekezelő pökhendiségért eddig sem kellett a Fidesznek a szomszédba menni. Ezúttal azonban az átgondolatlanság és a kapkodás is felütötte a fejét. Orbán és társai visszarepítettek bennünket a boldognak nem nevezhető ötvenes évekbe – csakúgy, mint a Tanúban: még el sem készült a vádirat, már le is gyártották le az ítéletet.