A kormány csak a balatoni szezon végét várja, utána jöhet a második hullám?

FSP 2020. augusztus 11. 15:42 2020. aug. 11. 15:42

Megugrott a fertőzések száma az országban, egyre több a beteg, több településen gócpontok alakultak, ám Müller Cecília országos tiszti főorvos nem valamelyik vidéki városban, például Pápán, vagy Debrecenben tartott tájékoztatót, hanem a röszkei határkerítésnél. Ott hívta fel a magyar emberek figyelmét arra, hogy a migráció és a vírus terjedése között összefüggés van. Egy nappal később, Orbán Viktor mindezt megismételte, igaz, hozzátette, hogy nem minden migráns fertőzött, de lehetnek közöttük ilyenek is. És persze: több Balaton, kevesebb Adria.

Mindeközben a sajtó tele van azzal, hogy már nemcsak a környező országokban romlott a helyzet de nálunk is nőtt a fertőzöttek száma. Robbanásról talán nem beszélhetünk, de már vannak olyan szakemberek, akik azt állítják, hogy a járvány második szakaszának küszöbén vagyunk.

Vagyis, nem árt az óvatosság. Pontosabban nem ártana, de a magyar lakosságnak az a része, aki megteheti, jelenleg boldogan nyaral a Balatonnál. Megfogadták a miniszterelnök útmutatását, hogy a magyar tenger vizében próbálják meg átvészelni a kánikulai napokat. Ami rendjén való volna, mert a Balaton egyfelől szép, másfelől pedig a hazai turizmust támogatja, aki ott költi el a pénzét.

Talán ez utóbbi is közrejátszik abban, hogy a kormány csak halkan beszél a hazai vírushelyzetről. Ugyan naponta közlik a legújabb fertőzöttségi és halálozási adatokat, de nem kommentálják, mint tavasszal a fővárosi idősotthon esetében. A hvg.hu azon kérdésére, hogy hol vannak most a járványügyi gócpontok, Müller Cecília gyakorlatilag azt válaszolta, hogy sokszor mossunk kezet.

Ami persze egy igen hasznos tanács, s mint minden hasonló, elkél az ilyen vírusos időkben. Ám elnézve az önfeledt tömeget a Balatonnál, az embernek az az érzése támad, hogy a kormány már tudja, hogy mi lesz ősszel, de még nem akarja a nyilvánosság orrára kötni. Hogy megint korlátozások következnek, mert erre lesz szükség, sőt, bizonyos fokig már most is elkelne a szigorítás. 

De most még néhány napig nyár van – Magyarországon hagyományosan augusztus 20-ig tart a balatoni szezon –, addig pedig maradjon a gondtalan jókedv és a kacagás. Sorban állás lángosért, hekkért, és minden másért – maszk és a másfél méteres social distance betartása nélkül. És hiába a drágaság, teli vannak a szállodák, a panziók, a kempingek. Csörög a pénztárgép a Mészáros Lőrinc és Tiborcz István cégei által einstandolt Balatonnál, és ez a hang kellemes zene a kormány füleinek. Esze ágában sincs elrontani a féktelen jókedvet, hiszen a szokásosnál később és nehezebben indult a szezon, hadd tömjék még kicsit a zsebeiket a derék urak. 

Utána majd jöhetnek az elkerülhetetlen szigorítások.