"A kormány gyűlöletre építi hatalmát, csak a célpont változik"

Kardos Ernő 2019. szeptember 23. 10:40 2019. szept. 23. 10:40

Változatlanul folytatja magyarországi adományozási tevékenységét az egy éve Berlinbe költözött Nyílt Társadalom Alapítvány. Továbbra is támogatják a jogállamiság, a demokrácia, illetve az emberi jogok mellett kiálló civil szervezeteket, tudásközpontokat, kutatóhelyeket. Emellett segítik azokat a kulturális műhelyeket is, amelyektől a magyar kormány megvonta az anyagi támogatásokat. Az alapítvány szóvivője Csontos Csaba portálunknak felidézte a magyar történelem legsötétebb korszakára emlékeztető közelmúlt szellemiségét, amikor munkatársait a „nép ellenségeként” nyilvánosan listázták a kormánypárti hetilapban.

Lassan már egyre távolabb kerülnek a magyar politikai valóságtól, ugyanis a Soros Alapítvány Berlinbe költözött. Nem bánták meg?

Semmiképp nem bántuk meg! Ma már nyugodt körülmények között végezzük a támogatások folyósítását, illetve annak koordinálását. Sokan emlékezhetnek, hogy akkor döntöttünk a költözés mellett, amikor a magyar kormányzati propaganda célkeresztjébe Soros György került. Ugyanis akkor már az utca emberében is sikerült mély gyűlöletet kelteni alapítónkkal szemben, aki pedig szülőhazájának mindig bőkezű adományozója volt. Érthetetlen és vállalhatatlan volt számunkra, hogy a támogatásokat osztó dolgozóink veszélyben érezzék magukat. Ráadásul az alapítványunk, a Nyílt Társadalom Alapítvány második legnagyobb nemzetközi irodája New York után évekig Budapesten működött, ahol az egész világra kiterjedő intézményünket kiszolgáló adminisztratív egysége is tevékenykedett. Ha ennek bármely eleme is sérült volna, annak az egész globális támogatási rendszerünk látta volna kárát, amit azonban nem kívántuk megvárni. Nemzetközi irodánkkal távoztunk ebből az ellenséges közegből.

A magyar kormány persze nemcsak az önök emberi jogi tevékenységével szemben volt ellenséges, hanem a Norvég Alapítvány millióit is szívesen lenyúlta volna.

Valóban, mi is érzékeltük, hogy Soros György személye csak ürügy, valójában a kormányzati politika kontrollját igyekszik a magyar kormány távol tartani, ahogy a magyar sajtó ellenőrző mechanizmusát is szeretné teljesen felszámolni. Ebből mi nem kértünk! Itt Berlinben baráti közegben dolgozunk, ahol hagyománya van az adományozásnak, értő közeg fogadja ezt a tevékenységet, s közben számtalan nemzetközi alapítvány nyitott irodát a német fővárosban. Ide költözött – persze más okból – Bill Gate alapítványa is.

A jelek mára már azt mutatják, hogy a kormányzati „Soros-kampány” csendesebb lett, ennek ellenére úgy gondolja, hogy az alapítvány dolgozói veszélyben lennének?

Úgy tűnik nekem, hogy a kormányzati propaganda ma is a gyűlöletre épít, legfeljebb a célpontokon időnként változtat. Láthatjuk, hogy a közelgő önkormányzati választások során is igyekeznek bevándorlás-ellenes hangulatot szítani. Azzal ostorozzák az ellenzéket, hogy menekülteket engednének az országba. Ezekkel a fantazmagóriákkal továbbra is sűrűn lehet találkozni. Amivel az a baj, hogy a felkorbácsolt gyűlölet nem múlik el nyomtalanul, évtizedekre bevésődik a magyar nép lelkébe, ami elsősorban az ország számára okoz veszteséget. Az együttműködésre épülő világból egy gyűlöletre hangolt ország könnyen kiszorul. Egy ilyen közegben természetesen a civil társadalom komoly veszélyben van, azok a kisebbségi csoportok, közöttük a roma érdekvédelem, a melegek közössége, vagy a feministák könnyen a kormányzat céltáblájává válnak. Csak remélni lehet, hogy ezek a csoportok fizikai értelemben nem kerülhetnek veszélybe. Mi sem azért mentünk el az országból, mert a munkatársaink testi épségét féltettük, sokkal inkább támogatási tevékenységünk kerülhetett volna veszélybe a nyomasztó és ellenséges politikai légkörben.

A távozáskor azt mondta, hogy továbbra is támogatják a magyar civil szervezetek széles körét. Viszont a közelmúltban az Eötvös Károly Intézet vezetője Majtényi László azt nyilatkozta, hogy bár korábban ők is a támogatottak között voltak, ma már üres a kasszájuk. Előfordulhat ez más civil szervezettel is?

Elveink természetesen változatlanok! Továbbra is támogatjuk a jogállamiság, a demokrácia, az emberi jogok mellett kiálló, és értük dolgozó civil szervezeteket, tudásközpontokat, és kutatóhelyeket, így az Eötvös Károly Intézetet is.

Vagyis legfeljebb arról van szó, hogy Berlin messzebb van, mint Budapest, nehezebb az utalás?

A pénz utalása legfeljebb technikai kérdés, ez nem lehet gond. Továbbra is nyílt pályázatokat írunk ki. Egy ilyenben a közelmúltban hirdettünk eredményt. A felsorolt témákban huszonhárman nyerték el a támogatásunkat. A program október elsején indul, a résztvevők pedig a visegrádi országokban tevékenykedő civil szervezetek. Persze nem mindenki nyer, de ez nem azt jelenti, hogy megváltozott az alapítvány prioritása, az élő szerződéseinkben foglaltak szerint időben folyósítjuk a támogatást.

Elköltözésük óta megváltozott a magyar kultúra, de leginkább a színház finanszírozási rendszere. Ezen a területen is tudnak segíteni?

Igyekszünk. Szemmel látható ugyanis, hogy a kormányzat azokat a műhelyeket támogatja, amely megfelel az identitásának, politikai nézeteinek. Az attól eltérő tartalmú tevékenységektől megvonják a támogatást. Ezt pótolandó, megállapodtunk a Summa Artium nevű kulturális és művészeti projekteket támogató szervezettel, s egy jelentős összeggel segítettük a tevékenységét.  Ezzel a döntésünkkel példát szeretnénk mutatni! Szeretnénk, ha mások is támogatnák azokat a kezdeményezéseket, amelyek nem feltétlen illeszkednek  a kormány kulturális identitásépítő irányába.

Mit szól ahhoz, hogy a Soros György alapította egyetem, a CEU is költözik? Ámbár az intézmény Bécsbe megy, azért Magyarországon is létezik tovább?

Miután az egy másik intézmény, erről nem nyilatkozhatok. Azt látom, hogy az egyetem épületei maradnak, de az új képzések már Bécsben indulnak. Változás ebben az ügyben nem érzékelhető, hisz a kormány köreiben maradt az ellenségképző retorika, eközben az ország szegényebb lesz egy nemzetközi hírű egyetemmel. Úgy tűnik, minden független intézmény, így a Magyar Tudományos Akadémia is elfoglalásra kijelölt hely lett a kormány számára.

Az elmúlt héten Strasbourgban a magyar jogállam helyzetéről tárgyaltak, ennek alapja az egy évvel ezelőtt elfogadott Sargentini jelentés volt. Önök figyelték ezt a parlamenti vitát?

A finn elnökség ígértének megfelelően napirendre tűzte a témát. A magyar kormány stratégiája ilyen esetekben az, hogy a vitákban olyan technikai részletekbe menekül, ahonnan az „egész” összképe már nem látszik. Megpróbálják eltüntetni azt a csúf képet, amely a már alig létező magyar jogállamról kialakult a nemzetközi közvéleményben. Leginkább szétzilálják a vitát, nem pedig megvívják. Közben a diplomácia igyekszik egyes tagállamokkal szövetségeket kötni, amivel megakadályozhatják a magyar kormány egységes elítélését.  

Az viszont némileg aggasztó, hogy a jelenlegi bizottság mintha elfogadná az illiberális magyar demokráciát, amely közben már kereszténydemokrácia lett. Mit szól hozzá?

Nagy próba előtt áll Európa, hisz elkezdődik a biztos-jelöltek meghallgatása az Európai Parlamentben. Majd szavaznak is a képviselők a bizottság összetételéről, köztük Trócsányi László személyéről, akinek a szemére hányják, hogy igazságügy-miniszterként részt vett a magyar jogállam leépítésében. A jelölése több szempontból is rossz üzenet a bővítési biztos személyére. Ez persze jelentheti azt is a balkáni államok és Ukrajna számára, hogy az unió végképp nem akarja a bővítést elkapkodni, ha egy ilyen politikust bíznak meg a feladattal. Mint ahogy az is előfordulhat, hogy az Európai Parlament képviselői keményen ellenállnak majd Trócsányi jelölésének, amit szavazataikkal meg is tudnak akadályozni.