A kormány kampánylevéllel akar beoltani

Németh Péter 2021. január 23. 18:30 2021. jan. 23. 18:30

Nem tudom, mi alapján szelektál a Koronavírus Tájékoztató Központ, mindenesetre, noha regisztráltam, azaz jelentkeztem „oltakozásra”, nem kaptam semmilyen értesítést, miközben a barátom például igen. Nincs kizárva persze, ha esetleg túlértékelném önmagam, hogy azért maradtam ki az értesítendők sorából, mert tudják, hogy nem rokonszenvezem a rezsimmel. Ha így lenne – és ebben a rendszerben miért ne lehetne így –, akkor is illő lenne engem tájékoztatni: ellenzéki gondolkodású emberként csak szűrten fogom kapni a tájékoztatást. Igaz, ebben lenne némi törvénytelenség, de hát ezt a kormányt az ilyesmi nem szokta zavarni, legrosszabb esetben alkot egy új jogszabályt – a felhatalmazási törvénybe ez is beleférhet –. amely megengedi, hogy csak bizonyos szempontrendszernek megfelelő állampolgárok számíthatnak a tájékoztató központ közleményeire.

Ilyen paragrafus azonban még nincs, így tényleg nem tudhatom, hogy milyen megfontolás alapján maradtam ki a sorból, a családommal együtt. Amúgy olyan nagy kár nem ért, mert persze más forrásból értesülhettem a levélről, amely lényegében az orbáni Brüsszel-ellenes hadjárat részeként értelmezhető. A nevet nem tartalmazó értesítés ugyanis fontosnak tartotta rögzíteni, hogy a kormány orosz és kínai vakcinák beszerzéséről tárgyal, mivel a Brüsszel által megrendelt oltóanyagok, az eddig megrendelt tapasztalatok alapján, lassabban érkeznek a szükségesnél. A szállítmányok akadozása – írják a levélben – több európai országban is tiltakozást váltott ki.

Már az első pillanatban sok vitát váltott ki a regisztrációs kérdőív tartalma, szándéka; sokan éltek a gyanúperrel, hogy a semmiféle kötelezettséget nem vállaló levélküldő – azaz lényegében a kormány, adatbázist épít.

A feltételezés abból indult ki, hogy a láncba bekapcsolták Rogán Antal minisztériumát, és ez már önmagában megalapozza a bizalmatlanságot. A hivatalos szervek tiltakoztak, szó nincs ilyesmiről, kizárólag a lakosság tájékoztatásáról. Az állítást némiképp beárnyékolta, hogy a hivatalos szervek összevissza beszéltek a regisztrációról, arról tudniillik, hogy milyen célt szolgál, illetve miért is fontos számunkra a jelentkezés. Nem, előnyt nem biztosít, illetve igen; nem kerülünk jobb helyzetbe, ha visszaküldjük a jelentkezésünket, illetve talán igen; a jelentkezés nem sorrendet jelent, illetve igen – szóval teljes kuszaság a kommunikációban is. És most itt van ez a kiküldött, illetve ki nem küldött levél, amely azt teszi egyértelművé, hogy bár meglehet, nem adatokat gyűjtenek – legfeljebb kiszűrik az oda nem illőket –, hanem ezt a lehetőséget is propagandára használják ki, illetve fel. Mert mit keres egy ilyen szakapparátus írásában Brüsszel-ellenes kitétel? Miért áll be abba a sorba, amelyet a hatalmi helyzetben lévő politikusok folytatnak, azaz mi köze van ennek a központnak ahhoz, hogy Brüsszel késlekedik-e?  Ráadásul teljesen differenciálatlanul, hisz' pontosan tudjuk, hogy a gyártóknál történt a fennakadás. Mint ahogy az sem erre a szervezetre tartozik, hogy orosz, vagy kínai vakcina lesz majd az, amit behoznak az országba.

Az lenne a dolga, hogy tájékoztasson arról: mikor és hol kapom meg a védőoltást, és melyiket választhatom. Igaz, erről nem tud semmit mondani, de hogy megszólítson, mintha semleges szereplő lenne, ugyanakkor a kormány propagandáját erősítve, azt ugye fontosnak tartja. Márpedig, ha innen közelítem meg a kérdést, már nem is lepődöm meg annyira, hogy olyan „oltakozónak”, aki nem Orbán-retorikáját erősíti, nem érdemes ilyen levelet küldeni. Viszont, ha így van, akkor az adatbázis építése, vagy karbantartása sem lehet mellékes. Abban azért reménykedem, hogy ha kampány-szöveget nem is kapok, azért az oltásról még nem maradok le.