A kormány megint belerúgott a magyar kutatókba

HírKlikk 2020. július 25. 10:11 2020. júl. 25. 10:11

Átalakították az MTA volt kutatóhálózatának finanszírozását. Ezzel a kutatói életpályát teljesen kiszámíthatatlanná teszik. Az intézmények nemzetközi téren is versenyképtelenné válnak.

Egy csütörtöki kormányhatározat megszüntette az MTA volt kutatóhálózata (ma már Eötvös Loránd Kutatói Hálózat) eddigi finanszírozási formáját. Az Akadémiai Dolgozók Fóruma szerint, erről a lépésről nem egyeztettek a dolgozókkal. A hálózaton belüli kutatói életpályát is teljesen kiszámíthatatlanná teszik, valamint nemzetközi téren is versenyképtelenné válnak ezek az intézmények – írja a Mérce.

A határozat a Magyar Közlöny csütörtöki számában jelent meg, eszerint az eddigi bázisalapú finanszírozást „feladatarányos forrásallokációs rendszer” váltja fel, amely a „kutatási teljesítményt” veszi figyelembe.

Az akadémiai dolgozók úgy vélik, ez többek közt azt jelenti, hogy ezentúl a kutatóintézményeknek olyan alapvető költségek fedezésére is pályázatot kell benyújtaniuk, mint a rezsi, ráadásul „olyan helyzetet teremt, amelyben megbízáson vagy felkérésen alapuló piaci tevékenységet lehet a kutatás látszatának álcája mögé bújtatni.”

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma, amely az ELKH alkalmazottainak alulról szerveződő egyesülete, péntek este a Facebookon jelezte a kormányhatározattal kapcsolatos aggodalmát. 

Az akadémiai dolgozók szerint a finanszírozás ilyen módon történő megváltoztatása teljesen kiszámíthatatlanná teszi a kutatói életpályát – hiszen ha a meghatározhatatlan „kutatói teljesítmény” alapján kaphat csak egy intézmény bármennyi állami támogatást, akkor mi alapján tudná a dolgozóinak garantálni a kiszámítható bérezést?

A szervezet korábbi álláspontját ismétli a bejegyzésben, miszerint a kutatói függetlenség alapja egyrészt a közalkalmazotti viszony megtartása, másrészt a bázisfinanszírozás fennmaradása. A kormány viszont láthatóan a kutatásokba is bele akar szólni. 

Forrás: Mérce