A kormány nem képes uralni a helyzetet

HírKlikk 2021. március 12. 11:26 2021. márc. 12. 11:26

A kormány szemlátomást nem képes megoldani és uralni a mostani helyzetet, vonjanak be másokat is! – mondta Harangozó Tamás, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese az ATV Egyenes beszéd című műsorában csütörtökön.

Az MSZP erre készen áll. A párt új javaslata: aki munkanapra kap oltási időpontot, vagy az oltás mellékhatásai miatt egy-két napra kiesik a munkából, az erre az időre a 60 százalékos táppénz helyett kapja meg a teljes fizetését – mondta.

„Rendeleti kormányzás van. Tessenek hozni egy rendeletet, hogy aki elmegy oltatni, aznapra megkapja a távolléti díjat, vagy magát a fizetését.” Ugyanígy, aki Covid-fertőzöttként kiesik a munkából, kapjon 100 százalékos táppénzt – tette hozzá.

„Ez azért is fontos, hogy eszébe ne jusson az embernek vagy a munkáltatónak olyan helyzetet teremteni”, hogy azért nem megy valaki oltatni, mert ez anyagi probléma, vagy a munkáltatója nem engedi el – indokolta.

Azt mondta: a kormány nem ragaszkodhat az eddigi oltási sorrendhez, azt meg kell változtatni. A kritikus infrastruktúrában, a közlekedésben, a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban és a kiskereskedelemben dolgozókat kell sürgősen beoltani, akik több száz emberrel találkoznak minden nap.

„Egyszerűen nem lehet az, hogy (…) lezárjuk az egész országot, akkora a baj, és nem fogja föl a kormány /hogy ez fontos/. (…) Hetek óta kérjük, könyörgünk meg követeljük, hogy őket be kell oltani!” – mondta.

Közölte: a legfrissebb számok szerint csak 65 százalékát sikerült felhasználni a már az országban lévő oltóanyagoknak. A kormány saját, az uniónak kötelezően leadott számai alapján, múlt pénteki állapot szerint a rendelkezésre álló vakcinák majdnem 44 százaléka nem volt beoltva, tehát „valahol hegyekben állnak.”

Ezeket a számokat pedig csak azért ismerik, mert a kormánynak adatszolgáltatási kötelezettsége van az unió felé; a kormány nemcsak a közvéleménnyel, de a képviselőkkel sem közölte ezeket – mutatott rá. Pedig „itt most aztán, ha valamikor, most tényleg, a számok mögött emberek vannak.” 900 fölött van a lélegeztetőgépen lévők száma, s ez várhatóan „exponenciálisan növekedni fog.”

A csütörtöki kormányinfón semmit sem lehetett megtudni az oltáskáoszról, pedig még „most is vannak összevissza sms-ek”, „tehát nem sikerült megoldani ezt a problémát”.

„Azért vagyunk kíváncsiak, hogy mi történt, mert azt szeretnénk, ha nem történne többet” – hangsúlyozta a képviselő.

Kifogásolta, hogy a kormányinfón Gulyás Gergely egyetlenegy mondatot sem mondott a sorra megtelő kórházakról és a forint történelmi mélypontjáról sem; hogy a nyugdíj-, de már a béremelés is teljesen elinflálódott; de arról sem, hogy benzináremelésben „sikerült megelőzni most már Ausztriát is”.

A kormány „csak észrevette, hogy múlt hétvégén oltáskáosz volt? Csak észrevette, hogy az orvosok sorra nyilatkoznak arról, hogy telnek meg a kórtermek?” – mondta indulatosan.

Az együttműködés egy jó példáját hozta érvként, hogy a kormány ne ellenségként kezelje az ellenzéket és az önkormányzatokat: Szombathelyen a szocialista polgármester, Nemény András vezetésével az önkormányzat három új oltópontot alakított ki a kormányhivatallal együtt, ahol normális körülmények között, zárt térben, de a szabályokat betartva tudják végezni a tömeges oltást.

„Valamilyen rejtélyes oknál fogva, Szombathelyen hajlandó volt a kormányhivatal is belátni, hogy nem lehet ötszáz embert az utcán fagyoskodva ácsorogtatni”, és az ott élők életminőségét javítják ezzel. Ilyen lépéseket várnak a kormánytól is – mondta Harangozó.

Forrás: Hírklikk