A kormány oltásellenes

Németh Péter 2021. április 11. 15:30 2021. ápr. 11. 15:30

A címben olvasható állítás nem valami visszavágás a kormány propaganda-hadjáratára, ellenkezőleg nagyon is megalapozott állítás. Elég ehhez csak elolvasni a Kásler Miklós vezette (?) minisztérium (EMMI) nyilatkozatát arra a hatpárti, ellenzéki javaslatra, amely a további regisztráció eltörlését kéri, mégpedig annak érdekében, hogy minél több embert lehessen beoltani.

Nos, Kásler doktor a következő közleményt küldte el a nyilvánosságnak: „Az a baloldal beszél a regisztráció eltörléséről, amelynek a képviselői – többek között Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely és Jakab Péter – regisztráltak és már beoltatták magukat. Ez mindent elmond a kétszínűségükről. Magyarország ma az Európai Unió második legjobban teljesítő országa átoltottságban. A baloldal végig megpróbálta lebeszélni az embereket a keleti vakcinákról, ha rajtuk múlik, egymillióval kevesebben lennének ma beoltva.” 

Hogy a – egyébként nyilván a kormány agit.prop osztálya által gyártott, vagy jóváhagyott – mondatokat értelmezni tudjuk, lépjünk vissza egy kicsit a hat ellenzéki párt ötletéhez. A javaslat abból a köztudott tényből indult ki, hogy nagyon sokan vannak ebben az országban, akik nem rendelkeznek kellő ismeretekkel, de technikai eszközökkel sem ahhoz, hogy képesek legyenek az oltásra regisztrálni. Tehát nem azért nem teszik, mert ab ovo oltásellenesek, hanem mert vagy nincs számítógépük, internetük, és már arról is rég elfeledkeztek, hogy postán keresztül juttassák el jelentkezésüket. (Azt – látják – tényleg csak zárójelben jegyzem meg, hogy a kormányzati információs rendszer is sokszor akadozik, nekem van például olyan családtagom, aki még egyetlen értesítést sem kapott a központtól, noha regisztrálva van. ) 

A hat párt tehát abból indult ki, hogy üdvözítő lenne valamilyen módon bevonni azokat az állampolgárokat, akik nem egyfajta tudatosságból nem jelentkeztek, és akiket, ha sikerülne közvetlenül megszólítani, akkor jelentősen nőhetne az átoltottság Magyarországon. Hogy ennek épp a további regisztráció eltörlése-e a legjobb megoldása, vagy érdemes lenne ezen még gondolkodni, azt nem tudom. De a szándék egyértelmű: érjük el úgy a nyájimmunitást, hogy nem gördítünk elé adminisztratív akadályokat. 

Ahhoz, hogy a közös közleményt bárki úgy értelmezze, ahogy ezt a csak az „ellenzék oltásellenes” kampányban gondolkodó kormány tette, ahhoz jelentős elfogultság szükséges. Vagyis az EMMI szövegéből egyértelműen kiderül: a kormány számára sokkal fontosabb, hogy bármi áron folytassa politikai kampányát, az ellenzéket lehetőleg lejárató akcióit, mintsem a tényleges nyájimmunitásra való törekvés. Ellenkező esetben borzasztó nehéz lenne a Kásler-féle támadásból azt kiolvasni, hogy a hivatalos politika valóban arra törekszik, hogy minél több ember jelentkezzen oltásért. Nem, csakis azt lehet belőle kiolvasni, hogy ennek az adminisztrációnak az az elsőrendű feladata, hogy Gyurcsányt, Karácsonyt, Jakabot, és sorba mindenkit az ellenzéki oldalon, megvádolja, gyanúba keverje. És ezt annyira kötelezően teszi, hogy már nem látja a fától az erdőt, azt sem veszi észre, hogy egy ilyen közleménnyel éppen az ellenkezőjét bizonyítja. Azt tudniillik, hogy számára mindennél fontosabb a politikai ellenfél megsemmisítése. Ennek oltárán pedig beáldozza azokat, akik nem tudtak – ilyen-olyan okoknál fogva – bejelentkezni az oltásra. Ők több millióan vannak...