A kormány rendelettel tiltja be a gender-szakot

HírKlikk 2018. augusztus 10. 11:28 2018. aug. 10. 11:28

A változtatás az ELTE-t és a CEU-t érinti, ők 24 órát kaptak a rendelet véleményezésére - az általános nyári szabadságolások kellős közepén.

24 órát kaptak az egyetemek a hét elején arra, hogy véleményezzék az Emmi és az igazságügyi tárca rendeletmódosító előterjesztését, amelynek egy pontja kimondja: a jövőben nem indulhat képzés társadalmi nemek tanulmánya - vagyis gender-szakon, írja a hvg. 

Ezt a kritikus 24 órát tehát sikerült a kormánynak a nyár kellős közepére időzítenie, amikor az általános szabadságolások miatt az egyetemek teljesen üresek. A hvg értesülései szerint az előterjesztés genderszak-betiltó része híján van mindenféle háttéranyagnak és indoklásnak.

A módosítás két egyetemet érint Magyarországon, az ELTE-t és a CEU-t, ugyanis csak itt folyik genderszakon mesterképzés. Utóbbinál a rendelet a magyar diplomát adó képzésre vonatkozik, az amerikaira nem.

Az ELTE-n idén is vettek fel hallgatókat a mesterképzésre, ők, illetve azok, akik már hallgatók, a jogszabályok alapján még befejezhetik a képzést, ám jövőre az egyetem a képzést már nem hirdetheti meg, ha a rendelet hatályba lép.

A genderszaknak tavaly februárban ment neki a KDNP ifjúsági szervezete, majd kicsit később az Emmi is beszállt a démonizálásba.

Rétvári Bence államtitkár például tudomány helyett egyszerűen ideológiának nevezte, a marxizmus-leninizmushoz hasonlóan.