A kormány továbbra sem segíti a rászorulókat

Sebes György 2021. május 18. 17:45 2021. máj. 18. 17:45

Egy újabb ellenzéki javaslatot torpedózott meg – mondhatni: immár szokása szerint – a kormánypárti többség a parlamentben. Ezúttal nem is volt szükség 133 bátor emberre, csak tízre, mert már a gazdasági bizottságban megakadályozták, hogy egyáltalán tárgysorozatba vegye az Országgyűlés az indítványt. A Magyar Szocialista Párt elképzelése szerint a minimálbér után nem kellett volna személyi jövedelemadót fizetni. 

A legfelháborítóbb az, hogy a világon semmit sem mondtak arra, miért nem tartják alkalmasnak a javaslatot, hogy a plenáris ülés elé kerüljön – ismertette a történteket portálunkkal az indítványt beterjesztő Szakács László, az MSZP képviselője. Miután ugyanis elmondta az expozéját, az elnök úgy látta, nincs se kérdés, se észrevétel, tehát szavazásra bocsátotta a kérdést. És anélkül, hogy akár egyetlen ellenérv elhangzott volna, a fideszesek – karöltve a KDNP-sekkel – egyszerűen leszavazták a kérdést. 

Az utóbbi több mint egy év jelentős megpróbáltatást hozott több mint két és fél millió, bérből és fizetésből élő magyar embernek - folytatta Szakács László. Egy pandémiás időszakban természetes ugyan, hogy nehezednek a körülmények, de ilyenkor fokozottabban szükség van a segítségre is. Márpedig ez a kezdeményezés mintegy kétmillió 300 ezer embernek könnyített volna egy kicsit a helyzetén. Évi 2 008 800 forintig 15 százalékos, legfeljebb havi 25 110 forint adójóváírás csökkentette volna július 1-jétől a számított adót. Vagyis a havi bruttó 167 400 forintos minimálbér után nem kellett volna szja-t fizetni. Az efölötti kereseteknél havi 321 ezer forintig – a 2020-as mediánbér mértékéig – sávosan csökkent volna az adó mértéke.

A szocialista képviselő szerint így több pénz maradhatott volna az embereknél ebben az irgalmatlanul nehéz időszakban, amit talán egy picit könnyebben átvészelhettek volna. Szakács László emlékeztetett rá, hogy a kormány nem tudta betartani két korábbi ígéretét sem. Pedig kilátásba helyezte az adóterhek mérséklését, valamint a szociális hozzájárulás összegének csökkentését is. Ezekről időnként elhangzanak eszmefuttatások, de ennél több egyelőre nem történt. A szocialista képviselő szerint a kormánypártok ezek szerint úgy gondolják, a magyaroknak meg kell elégedniük Európa egyik legalacsonyabb minimálbérével és még 25 ezer forinttal sem hajlandók növelni. Olyanok voksoltak a javaslat ellen, akik ha az eső elől befutnak egy plázába, ennél sokkal többet költenek. Nekik tehát ez nem jelentős összeg, de nagyon sok embernek az – fűzte hozzá a gazdasági szakember.  

Szakács László elmondta, az ellenzéket természetesen nem érte váratlanul az elutasítás, már hozzászoktak. Igaz, most bízott benne, hogy ez lesz a kivétel, de már tudja, ez idealizmusnak bizonyult. Ám táplálta a reményt, hogy a minimálbérről folytatott tárgyalások legutóbb nagyon döcögősen mentek, talán 20 év óta először nem sikerült még az előző  év végén megállapodni az emelés mértékéről. Munkáltató és munkavállaló egyaránt magára hagyva érezhette magát ebben a kérdésben. Most a kormány kapott volna egy esélyt, hogy bizonyítsa jószándékát. A költségvetésnek ez mintegy 300 milliárd forint többletkiadást jelentett volna, ami nagyjából másfél százaléka az egész büdzsének. 

A szocialista képviselő felidézte, hogy a kormány az utóbbi időszakban igen nagyvonalúan mondott le főleg az önkormányzatokat illető adóbevételekről, most lemondhatott volna olyanról, ami őket érinti. Ezt a 300 milliárdot nagyon hamar össze lehetett volna szedni olyan, jelenleg nem sürgős kiadásokból, amikre a kormány elkötelezte magát. A Fudan Egyetem létrehozására például ennek majdnem a kétszeresét költik, mégpedig a Kínai Kommunista Párttól felvett hitelből. Aztán ha például nem az idén fizetik ki a Mátrai Erőműért a 75 milliárdot Mészáros Lőrincnek, nyilván kibírta volna még egy-két évig. Megoldás lehetne, hogy a Hajdúnánáson tervezett MotoGP-pályára mégse költsenek el 60 milliárdot, vagy már tavaly lehetett volna spórolni a Budapest-Belgrád vasútvonalon is mintegy 90 milliárdot. Nem lehet tehát azt állítani, hogy ezt a másfél százalékot ne lehetne megtakarítani a költségvetésből. 

Szakács László végül leszögezte, hogy ezt a javaslatot – ha úgy tetszik – pártja magára égette. A minimálbér adómentessé tétele szerepel választási programjukban. Ha tehát az ellenzéki összefogás jövőre kormányra kerül, meg is akarja valósítani.