A kormány ügyeskedve mégis vásárolt szlovákiai ingatlanokat

HírKlikk 2021. október 22. 21:22 2021. okt. 22. 21:22

A pozsonyi kormány tiltakozott az ellen, hogy az Orbán-kormány velük való egyeztetés nélkül akar szlovák ingatlanokat vásárolni, ezért a magyar kormány közölte: mégsem hozza létre azt a 400 millió eurós (kb. 140 milliárd forintos) befektetési alapot, amely segítségével határon túli régiókban akartak mezőgazdasági területeket vásárolni. Csakhogy fű alatt mégis vásároltak szlovák ingatlanokat.

Közvetlenül és egy állami alapítvány cégén keresztül is bevásárolt szlovákiai műemléképületekből – írja az Index.

Kassa belvárosában, a Szent Erzsébet-dóm tőszomszédságában lévő műemlék épületet idén január 11-én vásárolta meg egy Manevi nevű cég. A vállalat a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány tulajdonát képezi. Az alapítványt a magyar kormány hozta létre, majd közel 44 millió euró értékben juttatott neki állami tulajdonban lévő cégek, a Manevi és a Comitatus-energia részvényeit. Kassán más műemlék épületeket is felvásároltak. 

Ezek az állami cégek a külügyminisztérium portfoliójába tartoznak – írja az Új Szó a Ján Kuciak Oknyomozó Központra hivatkozva.

Idén februárban ugyancsak a Manevi tulajdonába került a pozsonyi Nyerges utcában (Sedlárska ulica) és a Védcölöp utcában (Palisády) egy-egy értékes ingatlan. A magyar nagykövetség és a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete egykori épületéről van szó. Hasonlóképpen Trencséntyeplic városában a Vlára fürdőház is a Manevi tulajdonába került. A magyar állam Besztercebányán és Tornalján szintén vásárolt egy-egy műemlék épületet.

Forrás: Index