A koronavírus sem fogja vissza a munkát az Egri Borvidéken

HírKlikk 2020. március 30. 06:11 2020. márc. 30. 06:11

A metszés a végéhez közeledik, a kötözésnél tartanak a szőlőkben dolgozók az Egri Borvidéken.

Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke a heol.hu-nak elmondta, a mostani kritikus helyzet nem fogja vissza a munkát, a metszéssel 99 százalékban végeztek azokon az ültetvényeken, ahol meg is akarják művelni a szőlőt. A hidegfront hátráltatta a munkát, de a növényekben szerencsére nem tett kárt. A nedvkeringés határán lévő tőkéknek és vesszőknek nem hiányzott volna egy mínusz 8–10 Celsius fokos fagy. Szerencsére csak mínusz 2–3 fokig hűlt le a levegő.

Pál Sándor szőlész szerint, az időnek megfelelően haladnak a munkák a szőlőültetvényeken. Ők a kötözéssel foglalkoznak, de vannak még, akik metszenek is. Az enyhe tél kedvező volt a növényeknek, de a kártevők áttelelésének is. Nem volt hideg, ami a tőkéket károsította volna, ugyanakkor elképzelhető, hogy a növényvédelemben jelentkeznek majd a melegebb időjárás hátrányai. Valószínűleg jobban kell majd védekezniük a kártevőkkel, kórokozókkal szemben.

– A munkaerőt tekintve, javult egy picit az ágazat helyzete. Igaz, ez annak köszönhető, hogy ipari üzemek termelése állt le, ezért könnyebb volt találni munkás kezet az utóbbi egy-két hétben.

Az embereket tanítani kell, de belejönnek. A szokásos brigádok is változatlanok, viszont több az új jelentkező a mezőgazdasági munkára – mondta el a mezőgazdaság valamelyest enyhülő munkaerő-problémájáról Pál Sándor.

Tóth Balázs

Forrás: heol.hu