A koronavírus újabb variánsát azonosították Braziliában

HírKlikk 2021. március 13. 13:55 2021. márc. 13. 13:55

Újabb vírusvariánst találtak Brazíliában – jelentette be pénteken a brazil tudomány- és technológiaügyi minisztérium. Az új változatot már az ország öt pontján észlelték. Ez már a harmadik koronavírus-variáns, ami Brazíliában alakult ki.

A tárca szerint szerint ez olyan mutációt hordozhat magában, amely „bonyolíthatja a koronavírus-járvány elleni stratégiák tervezését". A brazil O Globo portál szerint félő, hogy az újabb variáns ellen kevésbé lesznek hatásosak a jelenlegi védőoltások. Az új variáns a kutatók szerint a Sars-Cov-2 korábban Brazíliában kialakult P1 és P2-es mutációkból fejlődhetett ki.

Az új variánsról szóló tudományos vizsgálat dokumentációját Brazília elküldte a nemzetközi koronavírusgenom-adatbázisnak, a GISAID-nek.

A világjárványt elindító eredeti – vuhaninak is nevezett – koronavírus első brazil variánsát tavaly novemberben azonosították. A WHO szerint a brazíliai járványhelyzet aggasztó, és a környező országokra is negatív hatással lehet.

Brazíliában 11 363 380 fertőzöttről, 275 105 halálos áldozatról és 10 041 024 gyógyultról tudni a legfrissebb adatok szerint.

A brazil portál arra is figyelmeztet, hogy a mutáció megjelenése aggasztja, de nem lepi meg a világot, mivel Brazília a járvány rossz kezelése miatt annak egyik epicentruma, szinte egy nyitott laboratórium, ahol új változatok készülnek. Az O Globo által idézett szakértő szerint fontos a vírus terjedésének korlátozása, mivel minél jobban terjed, annál több mutáció jöhet létre. 

Ezen a mikroszkopikus felvételen koronavírusok bújnak elő egy sejtből egy laboratóriumban:

 

Forrás: MTI/Hírklikk