A koronavírus új mutációja lehet kialakulóban Szibériában

HírKlikk 2020. november 17. 17:30 2020. nov. 17. 17:30

A koronavírus új mutációja lehet kialakulóban Szibériában – jelentette ki Anna Popova orosz tisztifőorvos, a fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője egy keddi járványügyi virtuális szimpóziumon, miközben az egynapos országos halálozási adat megdöntötte a korábbi rekordot.

„Bizonyos változásokat látunk a fehérjében, változásra utaló adatokat, amelyeket a szibériai régióban mutattak ki, és amelyek arra engednek következtetni, hogy ebben a régióban egy saját variáns alakul ki, meghatározott mutációkkal" – mondta Popova.

Beszámolója szerint a genetikai módosulásra vonatkozó kutatásokat a novoszibirszki Vektor tudományos központ, a második orosz vakcina, az EpiVacCorona kidolgozója végzi. Mint mondta, Oroszországban a vírustörzs Európából behurcolt variánsa kering, kínai eredetű fertőzést nem mutattak ki.

Popova közölte, hogy a Vektor megkezdte az október 14-én bejegyzett oltóanyagának tömeges tesztelését. Az egészségügyi minisztérium kedden a honlapján hozta nyilvánosságra, hogy a központ megkapta az engedélyt a vakcina 60 év feletti alanyokon való kipróbálására is. A gyerekeken való tesztelés a tervek szerint decemberben indul el.

A tiszti főorvos tájékoztatása alapján, Oroszországban a Covid-19 halálozási rátája 1,7 százalékos, amivel a 100. helyen áll a világon. A százezer főre számított fertőzöttség tekintetében, Popova szerint Oroszország a 62. helyen áll (az abszolút számok tekintetében az ötödik az Egyesült Államok, India, Brazília és Franciaország után.)

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 22 410-zel 1 971 013-ra emelkedett a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint. A napi növekmény immár negyedik napja haladja meg a 22 ezret. A terjedés mértéke 1,2 százalékos, az új esetek 24,8 százaléka tünetmentes.

Az aktív esetek száma az elmúlt egy nap alatt 87-tel 461 178-ra csökkent, ellenben a halálos áldozatoké 442-vel – ez az eddigi legmagasabb szám – 33 931-re, a felépülteké pedig 20 055-tel – ez szintén rekord – 1 475 904-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 69,5 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 438 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 461 164 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt. Popova úgy véli, a lakosság tesztelés általi lefedettségének tekintetében Oroszország a G20 csoportban a harmadik helyen áll, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia mögött.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester bejelentette, hogy december 6-ig meghosszabbította a kötelező távoktatást az iskolák 6-10. osztályos tanulóinak számára.

Forrás: MTI