A közlekedés rendbetételével, eredményesebb gazdálkodással kezdi Szaniszló Sándor a XVIII. kerületben

HírKlikk 2019. október 17. 08:12 2019. okt. 17. 08:12

A hivatalba lépő, szocialista polgármester már sikeresen egyeztetett Budapest új, ellenzéki főpolgármesterével, Karácsony Gergellyel arról, hogy prioritást élvez a XVIII. kerület közlekedésének rendbetétele – erről beszélt szerda reggel Szaniszló Sándor az ATV Start című műsorában.

Elmaradt közlekedési fejlesztések pótlását és hatékonyabb gazdálkodást lehet megkezdeni a XVIII. kerületben, mondta az új polgármester, utalva a legégetőbb problémákra. „9 évnyi leszakadás után nálunk van a legtöbb kátyús útszakasz, például az Üllői út, a Nagykőrösi út, a Gyömrői út és a Ferihegyre vezető gyorsforgalmi út. Ezek vannak a legrosszabb állapotban. (…) 9 év alatt 0 méter útfelújítás történt. Az útjainkat rendbe kell hozni, és ez volt kampányunk központi eleme, hiszen például a Ferihegyi gyorsforgalmú út állapota az egész országra nézve szégyen!”

A XVIII, kerületben és egész Dél-Pesten mindenki számára fontos téma a repülőtér forgalmának szabályozása a zajszint szempontjából. Szaniszló elmondta, több javaslatuk is van a helyzet javítására. „Azért fogunk dolgozni, hogy éjszaka, azaz este 11 és hajnali 5 óra között ne legyen légi forgalom, amely zavarná az embereket a mélyalvás óráiban. Az is egészen biztos, hogy közép- vagy hosszú távon a cargo kitelepítésére Közép-Magyarország irányába meg kell keresni a feltételeket.”

A polgármester elmondta, hogy utóbbi tekintetében az számítana eredménynek, amit a kerület egy ciklus alatt el tud érni, vagyis hogy a cargo kitelepítésének tervezése megkezdődjön, hiszen ennek a projektnek a megvalósítása még a legsikeresebb országokban is 2-2,5 cikluson ível át, ám ehhez a tervezést már most meg kell kezdeni.

Kérdésre válaszolva a polgármester arról is beszélt, hogy miben rejlett választási sikerük titka, miért a baloldali programot támogatják a választók. „Nálunk a Borkai-eset nélkül is mindenképp változás lett volna, az alapvető infrastrukturális problémák voltak azok, amelyek megmozdították az embereket. Mi erre ígértünk megoldást!”

Szaniszló elmondta azt is, hogy a hazai pénzügyi források tekintetében a következő évben mire számít. „Az iparűzési adóbevételeink, illetve a helyi építmény- és telekadó adottak, ezek jó alapot biztosítanak” – mondta a szocialista politikus, jelezve, hogy ezek mértékének módosítása most a kormánytól függ, így nem vár e tekintetben emelést.

Az új polgármester elmesélte, kampányát Karácsony Gergely 5 ízben támogatta jelenlétével a kerületben és kitűzték a legfontosabb feladatot is. „Nekünk az a legfontosabb feladatunk, hogy jól gazdálkodjunk a forrásokkal, ami nem kevés, hiszen 24 milliárd volt ebben az évben a XVIII. kerület fővároson kívüli saját bevétele. Ha 5 évre tervezünk, és nem fogunk mondjuk minden évben 360 millió forintot elkölteni a saját magunk fényezésére, ahogy az elődünk ezt megtette, ez igen jelentős alapot tud majd a fejlesztésekre biztosítani” – zárta polgármesteri munkájának bemutatását Szaniszló Sándor, aki október 17-étől hivatalosan is Budapest XVIII. kerületének MSZP-s polgármestere.

Forrás: Hírklikk