„A közmédia célja agyalágyultnak beállítani az ellenzéket!”

Kardos Ernő 2020. január 24. 05:30 2020. jan. 24. 05:30

„Fürjes Balázs reakcióját rendkívül cinikusnak éreztem. Ő is része, alakítója annak a rendszernek, amely alapvetően úgy van berendezve, hogy minden elemében azt sugallja: az ellenzéki politikus gazember, akit megszólalni sem szabad hagyni. Tudatosan alakítottak ki egy olyan rendszert, amiben a sajtómunkások minden erejükkel igyekeznek a leginkább megfelelni a kormány vélt vagy valós elvárásainak” – nyilatkozta a Hírklikknek Bősz Anett, a Liberális Párt elnöke. A politikus bejelentette, hogy a Karácsony interjú után felkéri a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságot, hogy vizsgálja ki mindazt, ami az M1-es csatornán interjú címen történt. Illetve vizsgálja meg, hogy a magyar adófizetők pénzéből fenntartott közmédiumban elégséges élő szereplési lehetőség jut-e az ellenzéknek.

– Mi értelme van a Karácsony elleni médiamerénylet ügyében a médiahatósághoz, vagy a médiatanácshoz fordulni, hisz' ott is csak a kormánypártok képviselő ülnek?

– Mi azt kérjük a médiahatóságtól, vizsgálja meg, hogy a Karácsony Gergely főpolgármesterrel készült interjú megfelel-e a közszolgálatiság és a kiegyensúlyozottság elvének. Illetve, hogy a magyar adófizetők pénzéből fenntartott közszolgálati csatornák elegendő megszólalási lehetőséget nyújtanak-e az ellenzéki politikusoknak.

– A válasz nyilvánvaló, hiszen az ellenzéki képviselőket nem hívják meg, vagy egyenesen kidobják az épületből, és a manipulációk lassan egy évtizede mindennaposak. Miben reménykednek?

– Muszáj egyértelművé tenni a mi álláspontunkat. Számunkra is nyilvánvaló – amit ma már az egész ellenzék mond, hogy a mai magyar közmédia súlyosan egyoldalú, hazug képet mutat a hazai politika szereplőiről, az álláspontjukról, de ezen túl az egész világot a mai kormány szemüvegén keresztül mutatja be. Emiatt én elég gyakran fordulok a hatósághoz.

– Előfordult már, hogy kezdeményezése alapján, önnek adtak igazat, és elismerték, hogy a közmédia hazugságokat terjeszt?

– Nem, ilyen még nem volt. De ebbe akkor sem szabad belenyugodni, hisz' a hatóság is ennek a hazugságokkal teli rendszernek a része. Jó ideje élünk már egy jogcsorbító rendszerben. Nagy hiba lenne, ha ezt tudomásul vennénk, esetleg megtanulnánk együtt élni vele. Ezért újra és újra szólni kell, ha annyira nyilvánvaló törvénysértést tapasztalunk, mint Karácsony Gergely esetében. Az pedig nemcsak a köztelevízió, hanem a hatóság sara is, ha a jogsértéseket folyamatosan tudomásul veszi. Átfogó vizsgálatot szeretnénk elérni, amiben a Karácsony-ügy törvénysértésein kívül, az ellenzéki politikusokkal szemben elkövetett jogsértéseket is tisztázni szeretnénk.

– Mint említette, eddig a hatóság mindig eltanácsolta, de most talán akaratlanul is segít önöknek Fürjes Balázs fideszes államtitkár, aki a Karácsony-interjút egyenesen vállalhatatlannak tartotta. Igaz, ő nem etikai, hanem politikai megfontolásból kritizálta. Gondolja, hogy az ilyen merénylet a fővárost a kormány ellen hangolhatja?

– Egészen biztos vagyok benne. Ilyen, és hasonló törvénysértések miatt, az ellenzék már eddig is sok nagyvárosban, vagy kistelepülésen átvette a hatalmat, tehát sikerült leváltani a fideszes vezetést. Fürjes Balázs reakcióját rendkívül cinikusnak éreztem. Ő is része, alakítója annak a rendszernek, amely alapvetően úgy rendezkedett be, hogy minden elemében azt sugallja: az ellenzéki politikus gazember, akit megszólalni sem szabad hagyni. Tudatosan alakítottak ki egy olyan rendszert, amelyben a kormánypárti sajtómunkások minden erejükkel igyekeznek a leginkább megfelelni a kabinet vélt vagy valós elvárásainak. Sokszor tapasztaljuk azt is, ha egy ellenzéki politikus esetleg megszólalhat a közmédiában, akkor még abban a műsorban le kell járatni, hazugnak, tehetségtelennek, agyalágyultnak kell bemutatni. Ez ma a követendő norma a közszolgálatban. Színjátéknak tartom azt is, amit Orbán Viktor tett, legutóbbi sajtótájékoztatóján. A kormányfő elhatárolódott a nyilvánvalóan kormányszócsőként működő Origótól, mert kínos volt számára az internetes lap radikalizmusa. Miközben a portált az ő emberei vezetik, ők tették ilyenné.

– Így aztán a kormány médiája valójában nem tudja, hogy milyen elvárásoknak feleljen meg?

– Valószínűleg a köztelevízió riportere is azt gondolta, hogy csak úgy felelhet meg a felettesek elvárásainak, vagy épp a regnáló hatalomnak, ha Karácsony egyetlen mondatát sem hagyja befejezni.

– Így aztán tényleg komolyan kérdem, hogy érdemes-e a Karácsony-ügyben tiltakozni, hisz a köztelevíziót egy közismert hírhamisító, Papp Dániel vezeti. Gondolja, ha hiába reklamálnak többen – köztük az újságíró szövetség is –, akkor az ön kezdeményezésére leváltják?

– Szeretném, ha világos lenne, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszere tudatosan alakította ilyenné a sajtóviszonyokat, s ennek politikai hasznát élvezi. Hiába határolódik el Orbán Viktor, vagy Fürjes Balázs. Ez a rendszer ilyen, és általuk ilyen! Mindezek ellenére, azért fordulok a hatósághoz, mert meg tudom nevezni a törvénynek azon pontjait, amelyeket ezzel az interjúval a közmédia bizonyosan megsértett. Karácsony, de más ellenzéki politikusok esetén is, jogszabálysértés történik. Kíváncsi vagyok, ha megnevezem paragrafust is, ami alapján sérült a jogszabály, akkor az Orbán-kormány által elfogadott törvény megsértését a hivatal vezetői vállalják-e?

– A minap arról beszélt, hogy a kultúra támogatása helyett agymosás zajlik Magyarországon. Azon kívül, hogy szóvá teszik, mit lépnek? 

– A kormány több száz milliárd forintot költ arra, hogy a társadalom gondolkodását átformálja. Az elképzelés az, hogy a béke helyett az emberek válasszák a konfliktusokat, tehát a háborút. Az elfogadás és a türelem helyett válasszák a kirekesztést. Hogy összeugrasszák a magyart a magyarral, miközben sok esetben egyiküknek sincs alkalma a világ dolgairól tájékozódni. Az emberek elbutítására és tudatos információhiányban tartására fordított milliárdok helyett, olyan programokra is fordíthatták volna ezt a rengeteg pénzt, ami a kulturális életet beindulását szolgálhatta volna. Ehelyett a kulturális életbe újra visszajön a kádári diktatúrában alkalmazott úgynevezett három T, vagyis a „tilt, tűr, támogat”, s ebbe a rendszerbe beleillik az is, amit Karácsony Gergellyel tettek. De egy társadalmat nem lehet örökké hazugságban tartani.