A közmédia nyílt törvénysértésére figyelmeztettek – az MTI nem közölte

HírKlikk 2020. november 13. 19:00 2020. nov. 13. 19:00

A frissen a Momentumhoz igazolt három független országgyűlési képviselő az MTVA botrányos ellenzék-ellenes eligazításáról előkerült hangfelvétel kapcsán, közleményt juttatott el a nemzeti hírszolgáltatóhoz.  

Szél Bernadett juttatta el a Magyar Távirati Iroda Országos Sajtószolgálatához saját, valamint Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs független képviselőtársai nevében a kiszivárgott felvétellel kapcsolatban kialakított álláspontjukat úgy is, mint országgyűlési képviselők s mint a Tisztességgel és Bátorsággal Magyarországért Szövetség tagjai. A képviselő a megkeresésére az alábbi elutasító választ kapta a közszolgálati hírszolgáltatótól:

„Tisztelt Képviselő Asszony!
 
Tájékoztatom Önt, hogy az MTI OS-hez a mai napon eljuttatott „Nyílt törvénysértésre buzdít a közmédia” kezdetű közleménye az OS Szabályzatának 14.2. pontjába ütközik, ezért azt az OS rendszerén keresztül nem áll módunkban kiadni. Felhívom továbbá a szíves figyelmüket arra, hogy a Szabályzat 15. pontja értelmében az MTI jogosult egyes közlemények közzétételét megtagadni, a közlemény közzétételének megtagadásáért semmilyen felelősséggel nem tartozik. Kérjük tájékoztatásunk szíves tudomásul vételét!”

Szél Bernadett eljuttatta szerkesztőségünkhöz a megtagadott közleményüket, amit most teljes terjedelmében közlünk:

„Nyílt törvénysértésre buzdít a közmédia!

A szabadeuropa.hu olyan hangfelvételeket hozott nyilvánosságra belső MTVA-s eligazításokról, amik világosan bizonyítják: az Európai Unióban példátlan propagandagépezet működik Magyarországon irdatlan adófizetői pénzekből. 

A hangfelvételek tanúsága szerint, az európai parlamenti kampányban a közmédia nyílt törvénysértésre, pártatlan és kiegyensúlyozott tájékoztatás helyett, a kormánypártok támogatására és a kormányzati narratíva sulykolására utasította a munkatársait, és aki netán betartotta volna a törvényeket, azt kirúgással fenyegették. Az is kiderült, hogy a kormány számára kellemetlen hírek, hogy alakulnak át propandává: azok magyarázatát megvásárolt „szakértőkre" bízzák, akiknek az a dolguk, hogy azokat – az ő szavaikkal – „leegyszerűsítsék a népnek". 

A közpénzekkel kitömött Alapjogokért Központ szakértőknek álcázott propagandistái pedig a közmédiától kapják meg, miről mit kell nyilatkozniuk. Addig nem lehet tisztességes választásokról és demokráciáról beszélni Magyarországon, amíg ez a propagandagépezet permanens megtévesztést és manipulációt folytat, és menetrendszerűen elcsalja a választásokat. A tiszta és demokratikus politikai verseny alapvető feltétele ezért:  

1.  a hírhamisító Papp Dániel MTVA elnök-vezérigazgató azonnali menesztése; 

2. független médiahatóság felállítása, a jelenlegi tisztán kormánypárti helyett paritásos összetételű testület garantálja a közszolgálati média objektív, tényeken alapuló, pártatlan és kiegyensúlyozott működését; 

3. a közpénzből fizetett kormánypropaganda azonnali leállítása és törvényi tiltása, az állami hirdetések és közpénzből fizetett kampányok törvényi szintű korlátozása, a propagandaköltésekkel való elszámolás; 

4. a közmédia gazdálkodását átlátható és hatékony módon folyamatosan felügyelő hatóság vagy testület kijelölése, amely a közszolgálati műsorszolgáltató vezetőségétől ténylegesen független; 

5. az Alapjogokért Központ költségvetési támogatásának azonnali megvonása; 

6. az ellenzéki politikusok kiegyensúlyozott szerepeltetése, a kormánykritikus vélemények megjelenítése a közmédia műsoraiban; 

7. a választási kampányok idején minden, választásokon induló pártnak egyenlő, rendszeres és véleményének kifejtésére elegendő időtartamú személyes megjelenési lehetőség a közmédiában.  

Szél Bernadett, Szabó Szabolcs, Hadházy Ákos”