A közmunkaprogram egy káosz

Nagy András 2018. szeptember 18. 14:39 2018. szept. 18. 14:39

Miközben a fővárosban dúl a szakemberhiány, a vidéki munkaügyi központok 100-ból 89 közmunkást képtelenek normális, piaci álláshoz juttatni - derült ki egy friss kutatásból.

Ezzel kapcsolatban Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke az ATV Start című műsorában kedden reggel azt mondta, a kormány közfoglalkoztatási programja egy káosz, még azt sem tudják pontosan, hány közfoglalkoztatott van ma Magyarországon.

Miért van az, hogy míg a kelet-magyarországi közmunkások beleragadnak a helyzetükbe, és ez előbb-utóbb a családjuk helyzetét is megpecsételi, hiszen a közmunka nem végtelen ideig jár, addig máshol, például az építőiparban elképesztő hiány van munkásokból - tették fel a kérdést az MSZP-s politikusnak. Komjáthi szerint a jelenlegi közmunkaprogram fő baja éppen az, hogy sem az oktatás, sem a képzés terén nem tud piacképes tudást kínálni. "Szó szerint mondhatom, hogy százmilliárdokat költenek semmire sem jó képzésekre" - fogalmazott.

Vannak persze olyan közmunkások, akik nagyon komoly munkát végeznek, például a mezőgazdaságban, mondjuk a héj nélküli tökmagtermesztésben, vagy éppen a kultúra területén. Ezeknek az embereknek rendes, piaci bért kellene kapniuk - fogalmazott Komjáthi Imre. A közmunkásbér ma nagyjából a fele (54 ezer 200 forint) annak, amit a szocialisták szerint nettó minimálbérben ki kéne fizetni minden magyar munkavállalónak.