A közszolgálati médiára óriási szükség van, különösen ma

HírKlikk 2022. január 24. 17:30 2022. jan. 24. 17:30

A brit demokráciát ingatják meg azok a miniszterek, akik felszámolással fenyegetik a BBC-t, mert amikor ennyire sokféle lett a média, minden eddiginél nagyobb szükség van a közszolgálati csatornára. Ezt fejti ki kommentárjában a The Financial Times fő gazdasági elemzője. A brit közszolgálati média három nagy előnnyel szolgál: megbízható információforrás, képes számon kérni a hatalmon lévőket, és a kulturális értékek tárháza. Mindezt akkor nyújtja, amikor özönlenek az álhírek – húzza alá a szerző.

A brit Birodalmi Renddel kitüntetett Martin Wolf kiábrándítónak nevezi, hogy Boris Johnson miniszterelnök és munkatársai a BBC-n akarják elverni a port, miközben saját maguk hozták a fejükre a bajt. A szigetország legtekintélyesebb intézményéről van szó, aminek a végét jelentené, ha öt év múlva eltörölnék az előfizetési díjat – ahogyan azt a kulturális tárca vezetője javasolja. Igaz, hogy a kormány fellázadt a terv ellen, ám az így is nagy károkat tud okozni – írja Martin Wolf a lap előfizetői számára elérhető véleménycikkében.

Nincs igazuk azoknak, akik szerint a hírversenyben megrendült a közszolgálati média helyzete, merthogy változatlanul három nagy előnnyel szolgál: megbízható információforrás, képes számon kérni a hatalmon lévőket, és a kulturális értékek tárháza. Mindezt akkor nyújtja, amikor özönlenek az álhírek. A BBC brit földön messze a legnagyobb tömegeket éri el, a digitális sajtót is beleértve, és közbizalmat élvez, márpedig megbízható információ nélkül óhatatlanul zátonyra fut a demokrácia. A hírek készítéséhez képzettség és tapasztalat kell, az pedig nem megy olyan intézmények nélkül, amelyeknek nincs megfelelő előéletük és szilárd értékrendjük. 

Ezt a toryknak is meg kell érteniük, bár közülük sokan fájlalják, hogy a közrádió és televízió elfogult. Ha azt nézzük, hogy egyenlő műsoridőt adott a Brexit híveinek és ellenfeleinek, utóbbiak teljesen képtelen érveinek, akkor ez végzetesnek bizonyult. A néhai amerikai szenátor, Daniel Patrick Moynihan mondta, hogy mindenkinek lehet saját véleménye, ám senkinek sincs joga külön bejáratú tényekre. A BBC segített abban, hogy a tényeken alapuljon a vita, ami minden eddiginél jobban megosztotta a nemzetet. 

A BBC létezése igencsak megnehezíti, hogy a politikusok manipulálják a valóságot. És minél inkább polarizálódik az ország, annál inkább kulcsfontosságú ez a szerep. Ezért meg kell tartani független forrásból finanszírozott, minden politikai befolyásolástól mentes közszolgálati adóként. Azokat az értékeket kell megjelenítenie, amiket több mint egy évszázada követ, és amelyekért csodálják az egész világon. Ahogyan ugyanis az alsóház jelentése megfogalmazta: alapvető fegyver a félretájékoztatás ellen a közösségi média korában. Pontos, megbízható híreket sugároz, és ez minden eddiginél fontosabb, amikor a megosztottság, az összeesküvés elméletek és a hazugságok korát éljük – írta az elemző. 

 

Forrás: Hírklikk