A krumpli drágult a legtöbbet, az árstop mégsem vonatkozik rá

HírKlikk 2022. január 17. 09:32 2022. jan. 17. 09:32

A KSH friss adatai szerint már a burgonya számít a legjobban dráguló terméknek, majdnem harmadával kerül többe, mint egy éve.

A Terméktanácsnál arra számítanak, hogy az energiaköltségek megugrása miatt, még tovább drágulhat Magyarország egyik legkedveltebb élelmiszere a következő hónapokban. A krumplira mégsem szabtak ki árstopot – írja az rtl.hu.

Egy átlagos család majdnem hat kiló krumplit vásárol havonta, több mint kétszer annyit, mint például cukorból. Miközben a múlt hónapban 30,3 százalékkal kértek érte többet, mint egy éve. Hatodik hónapja emelkedik az ára.

Az RTL Híradónak egy kereskedő arról beszélt, hogyha a termelő megemeli az árat, akkor neki is meg kell emelnie a saját árát, mert az áfát és egyéb költségeket is rá kell számolnia. A termelők viszont azzal érvelnek, 20 százalékkal kevesebb burgonya termett Európában, mint egy átlagos évben, vagyis a szélsőséges időjárás miatt lőtt ki az ára.

Igazából a nyugat-európai árak határozzák meg a magyar árakat is. Ilyenkor már behozatalra szorulunk burgonyából – mondta Szűcs Attila, a Burgonya Terméktanács tagja a Híradónak.

Megkérdezték a kormányt, hogy a krumplit miért nem vették be a befagyasztott áru élelmiszerek közé, de adásukig nem kaptak választ.